Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Křupavý chléb

Zkuste někdy sáhnout i po zdravějších druzích.
20. června 2008 | 10:58

Na jídelníčku většiny z nás figuruje chléb každý den. Jíme ho k snídani, k večeři a někdy ho přikusujeme i k obědu. Ale jak vybrat ten správný?

Nákup

Chléb a sladké i slané pečivo vybíráme podle chuti. A při nákupu je potřeba zohledňovat i další faktory. Důležité je, aby bylo pečivo čerstvé, aby vonělo. Bez povšimnutí by neměla zůstat ani jeho barva.
Čerstvý chléb a pečivo mají výraznou aromatickou vůni, rovnoměrně hnědou kůrku a elastickou střídku.U baleného chleba a pečiva si vždy zkontrolujte datum výroby a spotřeby, nebo údaj o minimální trvanlivosti. Pečivo se vyplatí kupovat jen v takovém množství, které v daný den spotřebujete, protože rychle vysychá a tvrdne.

Skladování

Před vysycháním a případnými plísněmi ochráníte chléb a pečivo tak, že je uskladníte ve schránce k tomu určené – v chlebníku. Ten může být dřevěný, z nerezové oceli, proutěný nebo plastový. Důležité je, aby chlebník byl dobře uzavíratelný, ale přesto propouštěl vzduch. Měla byste ho pravidelně čistit, tedy zbavit drobků a omýt octovou vodou. Uskladnění v igelitových sáčcích také zabraňuje vysychání pečiva. Chladnička není vhodným místem pro uchovávání chleba.

Zkuste někdy sáhnout i po zdravějších druzích.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Do mrazáku

Zmrazování chleba a pečiva do zásoby můžeme z vlastní zkušenosti doporučit. Pak vás nezaskočí nečekaná návštěva, protože chléb nebo veku rychle rozmrazíte v mikrovlnné troubě a chlebíčky můžete podávat, i když zrovna nestihnete dojít na nákup. Chléb a pečivo vydrží v mrazáku až 2 měsíce.

Kolik lidí, tolik chutí

Bílý, tmavý, pšeničný, špaldový, kukuřičný, toustový a všelijaký další – výběr chleba je v obchodech a v pekárnách opravdu velký. Ještě bohatší nabídka se týká sladkého a slaného pečiva, které milují hlavně děti. Ačkoliv je chuť prvořadá, zkuste sáhnout i po zdravějších druzích. Nemáme na mysli barvu (hnědé zbarvení může znamenat pouze přidaný karamel, nikoliv to, že výrobek je celozrnný), ale spíš obsah živin. Doporučujeme chléb a pečivo s různými vločkami, semínky a s vysokým obsahem vlákniny – například špaldový, režný, finský chléb, kornspitze a celozrnné rohlíky posypané semínky.

Autor: připravila: lap
Klíčová slova: bpž;bpz;tip;chléb;pečivo;
Související články