Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Zajímavosti z kuchyně

Jak je možné, že se šlehačka ušlehá?
5. června 2008 | 14:30

Víte, proč je kari žluté, banán zakřivený a proč jsou v sýru díry? Na některé otázky člověka ani nenapadne hledat odpovědi. My jsme se o to pokusili.

 

Díry v sýru

Mohou za ně bakterie, které se přidávají na začátku výroby do mléka. Během zrání vzniká plyn, který nemůže ze směsi unikat. Ve ztuhlém sýru potom zůstávají díry po vzduchových bublinách.

Proč jsou v ementálu díry?
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Šlehačka ze smetany

Smetana ke šlehání je mléčná tekutina s vysokým obsahem tuku (minimálně 30 %). Kuličky tuku jsou obalené molekulami bílkovin, které spojují ve smetaně tuk s vodou. Díky tomu jsou v tekuté smetaně tukové kuličky rovnoměrně rozložené. Při šlehání vniká do smetany vzduch, na který se váží bílkovinné molekuly. Tak vznikne pevná síť a smetana nabude na objemu – vznikne skvěle nadýchaná šlehačka. Ale když to se šleháním přeženete, kuličky tuku se slepí a vznikne máslo.

Jak je možné, že se šlehačka ušlehá?
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Proč je kari žluté

Kari je směsí 10–20 druhů koření,. Hlavní složkou směsi je mletý kořen šafránu. Ten má výrazně žlutou barvu, proto i všechny jídla ochucená kari kořením krásně zežloutnou.

Pokřivený charakter

Když banánovník rozkvete, květy rostou ve svazcích, a čím jsou větší, tím jsou svazky těžší. Těžké svazky se vlastní vahou převrátí, listy opadají a začnou růst banány. Nejprve tedy rostou směrem dolů, ale později se začnou obracet nahoru směrem ke slunci. Proto jsou zahnuté.

Plovoucí knedlíky

Syrové knedlíky mají větší hmotnost než voda, proto po vložení do ní klesnou ke dnu. V průběhu vaření ale nasáknou vodou a jejich hmotnost se tak přiblíží hmotnosti vody. Proto pak vyplavou na povrch, jako by dávaly najevo, že už je můžeme jíst. Po vhození do vody je promíchejte, aby se neslepily.

Autor: lap
Klíčová slova: vaření;zajímavosti;
Související články