Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Těstoviny, zázrak středomořské kuchyně

4. září 2009 | 10:13

V posledních desetiletích začaly v našich jídelníčcích těstoviny zabírat čím dál větší prostor. Jsou cenově dostupné a především rychle hotové.

Blesk.cz pro vás proto ve spolupráci s Věrou Královou z Informační linky zdravého životního stylu připravil přehled, proč jsou těstoviny zdravé a jak si případně vybrat ty nejchutnější.

Těstoviny patří mezi sacharidové potraviny, nejčastěji vyrobené z pšeničné mouky. Pouze v kvalitní pšeničné mouce je dostatek lepku a je to právě lepek, který dělá dobré těstoviny dobrými. Nejlepší jsou těstoviny z mouky z tvrdé pšenice (triticum durum) nebo semoliny (tedy krupice z tvrdé pšenice). Těstoviny se vyrábějí i z mouky rýžové, amarantové, kukuřičné. Ty mohou být nejen zpestřením jídelníčku, ale jsou vhodné například pro nemocné celiakií, kteří musí dodržovat zásady bezlepkové diety. Není v nich totiž lepek. Energetická hodnota těchto těstovin se od běžných takřka neliší, rozdílný je hlavně obsah bílkovin.

RECEPT domácí italské těstoviny

Z 500 g hrubé mouky (nebo semoliny), 5 vajec, soli a 2 lžic olivového oleje uhněťte těsto, podle velikosti vajec přidejte trochu vody. Těsto uložte zakryté asi na hodinu do chladničky odpočinout. Potom z těsta vyrobte tvary podle vlastní fantazie a dejte uschnout nebo připravte plněné těstoviny – třeba špenátem, masem nebo sýrem. Ty dejte vařit rovnou.

Jako příloha ideální
Kvalita se u těstovin dá částečně měřit cenou. Ty úplně nejlevnější bývají vyrobeny z obyčejné mouky a gurmánský zážitek od nich rozhodně nečekejte. V české kuchyni se těstoviny používají jako příloha, zavářka do polévek, ale i jako hlavní pokrm. Jejich neutrální chuť dovoluje připravovat z nich jak sladké, tak slané pokrmy. Těstoviny patří mezi energetičtější přílohu (v porovnání s běžnou porcí brambor či rýže), ale mají výhodný glykemický index, hlavně pokud použijete těstoviny celozrnné nebo upravené al dente, tedy na skus (tj. ne zcela měkké, spíše pevné při kousnutí). Glykemický index potravin nám určuje, jak nás daná sacharidová potravina zasytí. Čím nižší glykemický index potravina má, tím je pro nás výhodnější.

Co jsou které druhy zač?

Restaurace nabízejí bezpočet různých druhů těstovin, jejichž názvy leckdy stěží vyslovíme. Jak ale jednotlivé těstoviny vypadají?

PAPPARDELLE pocházejí z Toskánska a jsou nejširší ze všech plochých dlouhých nudlí

FUSILLI vypadají jako malé vrtulky

TAGLIATELLE jsou ploché dlouhé nudle, užší než pappardelle

CONCHIGLIE jsou těstoviny ve tvaru mušliček

ROTELLE svým tvarem připomínají kola vozu a mají několik velikostí

MAKARONY jsou dlouhé nudle tvaru potrubí

FETTUCCINE jsou ploché dlouhé nudle o šířce asi 1 cm

PENNE jsou krátké trubkovité nudle se zkosenými konci

FARFALLE mají tvar mašliček

RAVIOLI jsou plněné těstovinové taštičky

NÁŠ TIP

Při vaření použijte minimálně litr vody na 100 g těstovin. Olej a sůl přidávejte až do vroucí vody, zpěníte ji a těstoviny se tak snadno neslepí. Po uvaření těstoviny nikdy neproplachujte studenou ani teplou vodou, zbavili byste je chuti!

Autor: Jana Chmelíková
Diskuse ke článku
.
Související články