Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Dobré rady pro nákup a přípravu brambor

Pokud jste oloupala více brambor, než spotřebujete, dejte je do mikrotenového sáčku, vytlačte vzduch, uzavřete a co nejdříve spotřebujete.
2. března 2009 | 15:13

V naší kuchyni mají jednoznačně výsadní postavení. Jejich předností je, že jsou poměrně levné a dají se z nich připravit nejrůznější dobroty.

NÁKUP A SKLADOVÁNÍ

Dříve než brambory začnete zpracovávat, musíte si vybrat ty nejvhodnější. Nejde jen o to, aby nebyly naklíčené, zelené nebo poškozené. Rozhodně byste měla vědět, co s nimi chcete podniknout. Jen tak zvolíte vhodný varný typ. Když nakupujte brambory ve větším množství, uvědomte si, že tzv. nové brambory nejsou vhodné pro dlouhodobější skladování.

Brambory skladujte na chladném místě, kde není přímé denní světlo a proudí vzduch.
Autor: Michal Protivanský

Kupujte brambory pevné, suché, které mají pravidelný tvar, nejsou potlučené, bez oček a klíčků. Nikdy ne ty, které na některých místech začínají zelenat. Znamená to, že obsahují toxickou látku solanin, jenž vzniká, když se brambory vystaví světlu.

Brambory skladujte v papírových sáčcích nebo v perforovaných mikrotenových na chladném místě, kde není přímé denní světlo a proudí vzduch. Při optimálních skladovacích podmínkách vydrží i několik měsíců.

Kupujte brambory pevné, suché, které mají pravidelný tvar, nejsou potlučené, bez oček a klíčků.
Autor: Michal Protivanský

VAŘENÍ

* Před vařením hlízy důkladně vydrhněte. Vykrojte a odstraňte všechna poškozená a tmavá místa a případná očka. Pokud to umožňuje recept, brambory neloupejte. Těsně pod slupkou je nejvíce důležitých živin, které se při vaření oloupaných brambor vyplavují do vody. Snažte se je loupat co nejtenčeji. Nové brambory stačí lehce oškrabat.

* Příprava brambor závisí na tom, jak jsou staré. U nás se pěstují především odrůdy se zlatohnědou nebo červenou slupkou. Oba druhy jsou vhodné pro pečení, vaření, do polévek, sytých salátů, dušených jídel, ale i na smažení a do těst.

* Nové nebo rané brambory se pro vysoký obsah vody nehodí pro přípravu kaše nebo hranolků. Slupka je velmi tenká a doba varu je kratší než u starších hlíz.

* Chuť starých, ale přitom zdravých brambor se dá vylepšit. V průběhu vaření k nim můžete přidat třeba petrželovou nať, pažitku, kmín, půlku cibule, stroužek česneku, několik koleček pórku nebo lžičku cukru krystal.

* Oloupané brambory nakrájejte na stejně velké kusy, aby se uvařily rovnoměrně. Před vařením je ještě jednou propláchněte studenou vodou, abyste je zbavila přebytečného škrobu.

* Pro vaření brambor použijte hrnec s dobře přiléhavou poklicí. Chuť brambor ovlivňuje i množství vody, ve které je vaříte. Stačí je totiž zalít jen tak, aby byly ponořené.

Používejte raději škrabku, protože při loupání nožem spolu se slupkou okrajujete i velkou část dužniny.
Autor: Michal Protivanský

LOUPÁNÍ

* Když mají nové brambory zaschlou slupku, ponořte je do vody s hrstkou soli. Lépe se pak budou čistit. Než začnete brambory loupat, zbavte je nečistot. Důkladně je opláchněte pod proudem studené vody.

* Používejte raději škrabku, protože při loupání nožem spolu se slupkou okrajujete i velkou část dužniny (záleží pochopitelně na vaší šikovnosti). Oloupané brambory ponořte do studené vody, aby nezačaly oxidovat a hnědnout.

* Pokud jste oloupala více brambor, než spotřebujete, dejte je do mikrotenového sáčku, vytlačte vzduch, uzavřete a co nejdříve spotřebujete.

Když vám zbyde bramborová kaše...
Autor: Michal Protivanský

Když vám zbyde bramborové kaše

* Můžete připravit bramborové pusinky. Kaši smíchejte s trochou mouky, na strouhaného sýra a s libovolnými bylinkami. Pomocí cukrářského sáčku je pak nastříkejte na plech vyložený pečicím papírem a ve vyhřáté troubě upečte dozlatova.

* Snadno z ní vyčarujete rychlou krémovou polévku. Stačí kaši naředit vývarem a mlékem nebo trochou smetany, převařit, rozmixovat nebo vyšlehat a podávat například s kostičkami opečeného chleba a s prolisovaným česnekem.

* Udělejte třeba těsto na šišky. Ke kaši přidejte hrubou mouku, vejce, špetku soli a vypracujte těsto. Z těsta vytvarujte tenký váleček, rozkrájejte na kousky, každý zaoblete a uvařte v horké vodě. Podávejte s nastrouhaným sýrem nebo s mákem, cukrem a přelité rozpuštěným máslem.

Autor: připravily: iš, vl, lap