Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Citrusy ve skle

Citrusy ve skle vás příjemně překvapí.
5. ledna 2009 | 10:54

Náš organismus právě teď ocení citrusové plody více než kdy jindy. Konzumujte je samostatně nebo je přidejte do koláčů či džemů. Budete překvapená, jak dokážou zvýraznit chuť, což platí i pro kůru z nich.

Nevěříte? Tak vyzkoušejte...

... voňavé koření

Nastrouhaná kůra z chemicky neošetřených plodů citrusů má všestranné využití podobně jako koření. Využijete ji do čajového pečiva, cukrovinek nebo na přípravu různých druhů omáček. Vynikajícím aromatický sladidlem do teplých i studených nápojů je citronový cukr, který připravíte smícháním nastrouhané kůry z jednoho citronu se lžící jemného cukru. Takto ochucený uskladňujte v hermeticky uzavřené nádobě.

Citrusy ve skle vás příjemně překvapí.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

... kandovanou kůru

Citronovou a pomerančovou kůru zbavte bílé dužniny a naložte na deset dní do mírně osolené vody. Potom ji sceďte, zasypejte cukrem, zalijte sklenicí vína a pomalu vařte, dokud se tekutina neodpaří a kůra nenasákne cukrem. Cukrovou kůru dejte na talíř a obalte krystalovým cukrem. Po několika dnech oschne, a vy ji můžete uložit do sklenice. Využijete ji při přípravě moučníků.

... domácí likéry

Jsou vhodné pro dochucení pudinků, zmrzlinových pohárů, palačinek a dalších sladkých moučníků. A jak takový likér připravíte? Kůru z důkladně omytých pomerančů zbavte bílé dužnaté vrstvy, nakrájejte ji, dejte do větší sklenice a zalijte půl litrem lihu. Přidejte šťávu z jednoho pomeranče, uzavřete a nechte dvanáct dní stát. Převařte 750 g cukru krupice s vodou a nechte vychladnout. Vylouhovanou šťávu sceďte a smíchejte s připravenou cukrovou vodou. Dobře promíchejte a sceďte přes plátno. Pomerančový likér nalijte do lahví a důkladně uzavřete.

Citrusy ve skle vás příjemně překvapí.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Autor: lap
Diskuse ke článku
.
Související články