Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Pšeničný chléb

Pšeničný chléb
20. listopadu 2006 | 10:00

Skvělý recept na domácí chléb

Skvělý recept na domácí chléb. BUDETE POTŘEBOVAT: * 500 g celozrnné mouky * 1 lžičku soli * 2 lžičky sušeného droždí * 1 lžičku hnědého cukru * tuk na vymazání formy * hladkou mouku na posypání těsta Postup: Hranatou formu pečlivě vymažte tukem. Do velké mísy dejte mouku se solí a promíchejte. Přidejte sušené droždí a uprostřed udělejte důlek. V 500 ml vlažné vody rozpusťte cukr a vlijte do důlku. Suroviny smíchejte a uhněťte lepkavé, trochu řidší těsto. Intenzivně je míchejte asi 2 minuty, dokud se těsto nezačne oddělovat od stěn mísy. Těsto vlijte do vymazané formy, přikryjte navlhčenou utěrkou a nechte na teplém místě kynout asi 30 minut. Troubu předehřejte na 200 °C. Povrch těsta zaprašte moukou. Pečte v předehřáté troubě do zlatohněda. Po upečení chléb vyklopte z formy a poklepejte na spodní plochu. Dobře propečený bochník zní dutě a na dotyk je lehký a vzdušný. Dejte ho na rošt a ještě chvíli pečte, dokud i boční strany bochníku nejsou opečené. Chléb nechte vystydnout na mřížce. Vydrží čerstvý až 5 dní.


Doba přípravy: 40 minut Doba pečení: 30-40 minut

Související články