Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Zimní dýňový bochník

Zimní dýňový bochník
20. listopadu 2006 | 10:00

Skvělý recept na domácí chléb

Skvělý recept na domácí chléb. BUDETE POTŘEBOVAT: * 3,5 šálku celozrnné mouky * 3,5 šálku polohrubé mouky * 2 polévkové lžíce sušeného droždí * dvě třetiny šálku nízkotučného mléka * půl šálku vody * půl šálku medu * 2 lžičky soli * 2 ušlehaná vejce * 1,5 šálku rozmixované dýně * 2 lžíce olivového oleje * 2 šálky sekané cibule * 2 lžíce čerstvého rozmarýnu * 1 šálek slunečnicových semínek Postup: Ve velké míse smíchejte celozrnnou mouku a 3 šálky polohrubé mouky. V jiné větší míse smíchejte 3 šálky moučné směsi se sušeným droždím. Zahřejte mléko s vodou a medem a přilijte ke směsi mouky a droždí. Přidejte vejce a sůl. Metlami míchejte nejprve 30 sekund pozvolna a pak 3 minuty na rychlejší stupeň. Přidejte dýni, olej, cibuli, rozmarýn, slunečnicová semínka a zbytek moučné směsi. Důkladně promíchejte. Těsto vyklopte na pomoučenou desku. Míchejte 6-8 minut, dokud těsto není hladké a pružné. Podle potřeby přidejte mouku, aby se těsto nelepilo. Nechte kynout asi hodinu, pak těsto vyklopte na vál. Vyklopte a rozdělte na dvě poloviny. Nechte 10 minut odpočinout. Dvě bochníkové formy (23x12 cm) vymažte olejem a naplňte těstem. Přikryjte a nechte kynout na teplém místě ještě asi 50 minut. Bochníky pečte asi 30 minut v troubě vyhřáté na 190 °C.


Doba přípravy: 1 hodina 35 minut Doba pečení: 30 minut

Související články