Středa 23. září 2020
Svátek slaví Berta, zítra Jaromír
Oblačno, déšť 22°C

Čas štrúdlování je tady!

3. listopadu 2006 | 10:00

Využijte levná jablka a připravte si podle našeho receptu výtečný štrúdl

Jablka jsou sice dostupná v každém ročním období, teď jsou však nejlevnější. Ceny začínají již na devíti korunách a nejvýhodnější je nákup přímo u sadařů. Proto se na podzim dělají křížaly, připravují kompoty, různé rosoly a šťávy a hlavně: pečou se jablečné štrúdly. Pokud patříte v kuchyni k začátečníkům, naučíme vás to.


Co budete potřebovat Na 2 záviny (z každého asi 10 kousků) Těsto: 200 g hladké mouky, špetka soli, 2 lžíce rostlinného oleje, 1 žloutek, asi 60 ml vody Náplň: 1,5 kg nakyslých jablek, 2 až 3 lžíce ostrouhané, chemicky neošetřené citronové kůry, 1 lžíce citronové šťávy, 50 g másla, 2 hrsti (asi 40 g) mletých lískových oříšků nebo mandlí, 70 až 100 g cukru (podle toho, jak jsou jablka kyselá), 1 lžička skořice, rozinky, 200 g kyselé smetany nebo créme fraiche Jak postupovat 1. Začínáme s těstem: mouku se solí, olejem, žloutkem a asi 60 ml vlažné vody smícháme v míse, potom dále propracováváme na pracovní ploše. Alespoň 5 minut těsto hněteme, až je hladké. Babiččin trik: kdo s těstem s vervou plácá o pracovní plochu (nejlépe je myslet při tom na nějakého nepřítele a dostat pořádný vztek), tomu se těsto podaří nejlíp. 2. Nechte těsto v teple odpočinout. Nejlepší je to udělat takto: do porcelánové mísy nalijeme vařící vodu a počkáme, až je mísa pořádně horká. Vodu vylijeme a obrácenou teplou mísou přiklopíme těsto (předem zabalené do svačinového papíru). Pak ho necháme 30 minut úplně v klidu. 3. Jablka rozčtvrtíme, oloupeme a vykrojíme jádřince. Pak je nakrájíme na tenké plátky. Smícháme s citronovou kůrou a šťávou. Jestli teď jablka trochu zhnědnou, vůbec to nevadí, protože při pečení zhnědnou tak jako tak. Máslo rozpustíme v kastrůlku, ale nenecháme ho připálit. 4. Těsto rozpůlíme, jedna půlka přijde v papíru zase pod misku. Čistou utěrku (nejlépe nějakou se vzorkem - proč? o tom za chvilku) rozložíme na pracovní plochu a pomoučníme. Těsto ještě jednou prohněteme a položíme na utěrku. Válečkem ho vyválíme na všechny strany. Když už se moc neroztahuje, začíná to být napínavé. Těsto si teď položíme na oba hřbety rukou a ruce pod těstem taháme od středu ke krajům. Těsto se přitom stále ztenčuje. Když už je uprostřed tak tenké, že pomalu dostáváme strach, že se protrhne, položíme ho zase na utěrku. Je vidět vzorek? Jestli ne, tak těsto ještě není dost tenké. Když ano, necháme ho ležet a okraje teď opatrně vytahujeme směrem ven. Kdo je líný, jednoduše tlusté okraje odřízne. 5. Tenoučké těsto potřeme opatrně máslem. Na to nasypeme polovinu jablek, ale ne úplně ke kraji. Ze všeho ostatního také přidáme polovinu: ořechy nebo mandle, cukr, skořici a tečky kyselé smetany nebo créme fraiche a rozinky, kdo chce. 6. Nákypovou formu také vymažeme máslem. Kdo nemá takovou formu, může péci závin na plechu. Ale pečený ve formě je vláčnější, a proto jí dáváme přednost. Teď to bude ještě jednou napínavé: okraje těsta přehneme kolem dokola trošku dovnitř, potom začneme utěrku na straně, kterou máme blíže, trošku nadzvedávat. Ještě trošku, těsto se začne tím nadzvednutím jako by samo od sebe zavinovat. Nakonec by mělo ležet na druhém konci utěrky. Spolu s utěrkou ho zvedneme, přidržíme na okraji formy a necháme do ní sklouznout. 7. Troubu předehřejeme na 180 °C (horkovzdušnou nastavíme bez předehřátí na 160 stupňů). Druhý kus těsta také tak vytáhneme, naplníme a zavineme. Když oba záviny leží ve formě, potřeme je máslem a šup s nimi do trouby. Tam potřebují uprostřed asi 1 hodinu, až jsou pěkně křupavě hnědé a báječně voní. Závin chutná nejlépe teplý, např. s vanilkovou omáčkou, ale stejně dobře i vlažný nebo studený. Tedy požitek navíckrát.
Kolik potřebujeme času: 2 hodiny Množství kalorií na jeden kousek: 145

Související články