Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Jablka a masíčko

30. října 2006 | 10:00

Ochutnejte naše výborné recepty a poznáte, že jablka nejsou jen výsadou sladkých dezertů

Šťavnaté ovoce obohatí maso o další chuťový rozměr. Nebojte se méně obvyklých kombinací a vychutnejte si lahodné snoubení chutí a vůní. VEPŘOVÁ PEČENĚ S JABLKY Doba přípravy: 25 minut Doba pečení: 1 hodina BUDETE POTŘEBOVAT (pro 4 osoby): * 750 g vepřové pečeně * 2 jablka * 200 ml červeného vína * 1 cibuli * bobkový list * nové koření * worcesterskou omáčku * 1-2 lžíce tmavé jíšky * 1 lžičku medu * celý pepř * sůl Postup: Maso omyjte, osušte a osolte. Cibuli oloupejte a nakrájejte na kolečka. Omytá a oloupaná jablka zbavte jádřinců a nakrájejte na plátky. Maso dejte do zapékací mísy nebo do pekáčku, obložte jablky a cibulí, podlijte vínem. Přidejte bobkový list, kuličky pepře a nového koření. Pečte asi 50 minut. V průběhu pečení maso několikrát obraťte a podlijte. Maso udržujte v teple. Šťávu slijte a propasírujte, zahustěte jíškou a dochuťte trochou medu. Maso nakrájejte na plátky, podávejte přelité omáčkou. Vhodnou přílohou je dušená rýže.


JÁTRA S JABLKY Doba přípravy: 30 minut BUDETE POTŘEBOVAT (pro 4 osoby): * 400 g telecích jater * 2 jablka * 2 cibule * 2 vejce * hladkou mouku * 50 g mandlových lupínků * máslo na smažení * sůl * pepř Postup: Omytá a osušená játra nakrájejte na plátky a zbavte je šlach a chrupavek. Osolte je a opepřete. Z mouky a vajec ušlehejte hladké těstíčko. Plátky jater namočte v těstíčku a obalte v mandlových lupíncích. Jablka omyjte, vykrojte jádřince a nakrájejte na kroužky. Cibuli nakrájejte na kolečka. Jablka i cibuli poduste v pánvi na rozpuštěném másle. Játra opékejte z každé strany asi 4 minuty. Podávejte je s dušenými jablky a cibulí.
SALÁT S ČEKANKOU A JABLKY Doba přípravy: 10 minut BUDETE POTŘEBOVAT (pro 4 osoby): * 2 čekankové puky * 2 jablka * 150 g sýra ementálského typu * 100 g šunky * 30 g vlašských ořechů * listy červené čekanky na ozdobu na zálivku: * 150 ml zakysané smetany * 1 lžíci medu * 1 lžíci citronové šťávy * 1 lžičku pikantní hořčice * sůl Postup: Z čekankových puků odeberte pár listů na ozdobu, zbytek nakrájejte na plátky. Jablka oloupejte, rozpulte, zbavte jádřinců a nakrájejte na tenké hranolky. Podobným způsobem nakrájejte také sýr a šunku. V míse promíchejte jablka s čekankou, sýrem a se šunkou. Přelijte zálivkou, kterou jste připravila z uvedených přísad a promíchejte. Na talíře rozložte červené i světlé čekankové listy, přidejte připravený salát a posypejte sekanými vlašskými ořechy.

Související články