Středa 23. září 2020
Svátek slaví Berta, zítra Jaromír
Oblačno, déšť 22°C

Račte květák?

2. října 2006 | 10:00

Květák z našich pěstíren bude na trhu dlouho do podzimu. Nepřehlédněte ho!

Smažený květák nebo jiná květáková klasika v podobě třeba mozečku s vejci jsou prima, ale co takhle zkusit něco nového? Až se na vás z pultů obchodů budou smát bílé růžičky tuzemského původu, vzpomeňte si na naše recepty.


Květákový nákyp s mletým masem Doba přípravy: 35 minut Doba pečení: 20 minut BUDETE POTŘEBOVAT (pro 4 osoby): * 1 větší květák * 400 g mletého masa * 1 cibuli * 1 vejce * 100 ml mléka * strouhanku * 50 g másla * sůl, pepř Postup: Květák omyjte a uvařte ve slané vodě tak, aby byl napůl měkký, nechte okapat a rozeberte na růžičky. Cibuli nakrájejte nadrobno a osmažte. Mleté maso smíchejte s mlékem, osmaženou cibulí a zahustěte strouhankou. Směs ochuťte solí a pepřem. Zapékací mísu vymažte máslem, vysypejte strouhankou a naplňte mletým masem, navrch rozložte růžičky květáku. Posypejte nastrouhaným sýrem, vločkami másla a pečte ve vyhřáté troubě asi 35 minut.


Květákový salát Doba přípravy: 20 minut BUDETE POTŘEBOVAT (pro 4 osoby): * 1 květák * 150 g sterilovaného hrášku * 2 kapie * 2 rajčata * citronovou šťávu * kelímek zakysané smetany * půl lžičky cukru * sůl * čerstvé bylinky Postup: Očištěný a omytý květák krátce blanšírujte ve vroucí vodě a pak propláchněte studenou vodou. Omyjte zeleninu, rajčata nakrájejte na osminky a kapie na kroužky. Hrášek sceďte. Růžičky květáku dejte do mísy a smíchejte se zeleninou. Ze zakysané smetany, citronové šťávy, cukru a soli připravte zálivku. Salát zlehka promíchejte, rozdělte na talíře a ozdobte čerstvými bylinkami podle chuti.


Zapečené palačinky s květákovou náplní Doba přípravy: 35 minut Doba pečení: 15 minut BUDETE POTŘEBOVAT (pro 4 osoby): * 200 g hladké mouky * 350 ml mléka * 150 g tvrdého sýra na posypání * 7 polévkových lžic mletých lískových ořechů * 125 ml minerální vody * 3 vejce * olej * sůl na náplň: * 500 g květáku * 500 ml zeleninového vývaru * 40 g hladké mouky * 20 g másla * 2 lžíce zakysané smetany * 2 lžíce sekané petrželové natě Postup: Květák očistěte, omyjte a rozeberte na růžičky, které vařte asi 8 minut v zeleninovém vývaru. Pak květák sceďte a vývar si nechte stranou. Z mouky, ořechů, minerálky, mléka, vajec a soli vymíchejte hladké palačinkové těsto. Na rozpáleném oleji z něj usmažte 8 palačinek. Máslo rozehřejte, zaprašte moukou a zalijte vývarem, přimíchejte smetanu, sekanou petrželovou nať a květák. Směsí naplňte palačinky, složte je do trojúhelník

Související články