Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Asie vás dostane!

4. září 2006 | 10:00

Dokonalá kombinace vůní i chutí si zaslouží naši pozornost.

Pokud jste se ještě nestala mistryní asijské kuchyně, máte nejvyšší čas to dohnat! Právě vám nabízíme recepty, které i méně zručné kuchařce spolehlivě zajistí chválu a obdiv z úst vděčných strávníků.


Sladkokyselá polévka s vejci BUDETE POTŘEBOVAT (pro 4 osoby): * 300 g rajčat * 1 cibuli * 750 ml kuřecího vývaru * 1 polévkovou lžíci oleje * kousek citronové kůry * kousek čerstvého zázvoru * citronovou šťávu * 1 lžíci cukru * 3 vejce * sůl Postup: Cibuli oloupejte a nakrájejte na tenké prstýnky. Asi 1 cm zázvoru očistěte a nakrájejte nadrobno. Rajčata spařte a sloupněte slupku. Dužninu nakrájejte na kostičky. V hrnci rozpalte olej, osmahněte na něm cibuli a zázvor. Zasypejte cukrem a nechte lehce zkaramelizovat, pak přelijte vývarem, přisypejte rajčata, kousek citronové kůry a vařte asi 15 minut. Vejce rozkvedlejte v misce a pomalu za stálého míchání vlijte do polévky a krátce povařte. Polévku dochuťte citronovou šťávou.
Závitky BUDETE POTŘEBOVAT (pro 4 osoby): * 200 g mletého vepřového masa * 1 lžičku sójové omáčky * 200 g sójových nebo bambusových výhonků * 1 menší pórek nakrájený na kolečka * 1 červenou papriku * 1 lžičku cukru * olej, sůl na těsto: * 120 g hladké mouky * 5 lžic kukuřičného škrobu * 450 ml vody * 3 lžíce oleje Postup: Maso smíchejte se sójovou omáčkou, cukrem a lžičkou oleje, důkladně promíchejte a nechte chvíli uležet. Papriku omyjte, zbavte jader a nakrájejte na tenké proužky, očištěný pórek nakrájejte na kolečka. Sójové nebo bambusové výhonky, papriku a pórek zprudka osmahněte na oleji, přidejte maso a opékejte asi 5 minut. Připravte si těsto. Do mísy prosejte mouku, kukuřičný škrob a do směsi vmíchejte vodu. Na menší pánvi smažte tenké placky. Ty přikryjte vlhkou utěrkou. Na každou placku dejte osminu náplně, okraje potřete vodou a zaviňte. Pro smažení závitků je ideální wok, ale stejně dobře poslouží i pánev s větším množstvím oleje. Placky smažte dozlatova, z každé strany asi 2 minuty. Vyjměte je na ubrousek, aby se vsákl přebytečný tuk. Namísto placek můžete použít i rýžový ,,papír", který koupíte u každého asijského trhovce.
Kuřecí maso v těstíčku BUDETE POTŘEBOVAT (pro 4 osoby): * 500 g kuřecího masa * 2 lžíce sezamového oleje * olej na smažení na těstíčko: * 200 g hladké mouky * 200 ml mléka * 1 vejce * 1 lžičku kypřicího prášku * špetku kari koření příloha: * 150 g dlouhozrnné rýže * 2 lžíce oleje * 1 zelenou papriku * 1 červenou papriku * 30 g sterilovaných bambusových výhonků * 100 g sterilovaného ananasu * půl lžičky směsi pěti koření Postup: Omyté a osušené maso nakrájejte na nudličky široké asi 2 cm a osolte. Na pánvi nebo ve woku rozehřejte olej a maso v něm zprudka opečte. Maso vyjměte a nechte stranou. Mouku prosejte do mísy a promíchejte s kypřicím práškem. Postupně do ní vešlehejte vejce, mléko a kari koření - mělo by vzniknout husté těstíčko. Maso namáčejte v těstíčku a postupně smažte ze všech stran dozlatova. Rýži uvařte a propláchněte studenou vodou. Na rozehřátém oleji osmažte papriky nakrájené na kostičky, posypejte je kořením. Přidejte ananas, bambusové výhonky a rýži, podle chuti osolte a opékejte asi 1 minutu. Rýži rozdělte na misky nebo na talíře a navrch dejte maso v těstíčku.

Související články