Kapustové zážitky | Pro ženy | Blesk.cz

Kapustové zážitky

24. října 2005 | 17:00

Nezapomeňte občas zařadit do svého jídelníčku chutnou košťálovou zeleninu

Kapusta je cenná zelenina plná vitaminů a minerálů. Pokud ji nemáte na zahradě, budou se na vás právě teď smát lákavé kapustové hlávky ze zelinářských pultů. Připravíte z nich báječná zdravá jídla, aniž by se vaše peněženka výrazně ztenčila. KAPUSTOVÁ POLÉVKA BUDETE POTŘEBOVAT (pro 4 osoby): * 500 g kapusty * 100 g pikantní klobásy * 1 kelímek zakysané smetany * 30 g tuku * 30 g hladké mouky * 1 cibuli * 1 kostku masoxu * 2 stroužky česneku * sůl, pepř Postup: Z tuku a hladké mouky připravte světlou jíšku. Omytou kapustu nakrájejte na nudličky a vařte asi v 1,5 litru mírně osolené vody, přidejte cibuli nakrájenou nadrobno a vařte doměkka. Přidejte kostku masoxu, zahustěte jíškou a vařte spolu s jíškou ještě asi 10 minut. Před dokončením polévku ochuťte prolisovaným česnekem a pepřem. Klobásu nakrájejte na kolečka a osmažte. Ke každé porci polévky přidejte kolečka klobásy a polévkovou lžíci smetany, která polévku zjemní. DOBA PŘÍPRAVY: 30 minut KAPUSTOVÉ ZÁVITKY BUDETE POTŘEBOVAT (pro 4 osoby): * 1 menší hlávku kapusty * 400 g mletého vepřového a hovězího masa * 400 ml rajčatového pyré * 1 vejce * 1 žemli * 1 šálek mléka * 1 menší cibuli * 3 stroužky česneku * 3 lžíce tuku * sůl, pepř Postup: Hlávku rozeberte na listy. Vyberte 10-12 nepoškozených listů a spařte je ve vroucí vodě. Zlehka je naklepejte paličkou, aby se silná žebra uvolnila a listy se dobře zavinovaly. Cibuli drobně nakrájejte a osmažte na tuku, přidejte mleté maso a poduste. Masovou směs ochuťte solí a pepřem, přidejte vejce a žemli namočenou v mléce. Směs dobře promíchejte, případně zahustěte strouhankou. Rozdělte ji na připravené listy a ty dobře zaviňte. Plněné listy vyrovnejte do zapékací mísy vymazané tukem, a to těsně vedle sebe, aby se nerozvinuly. Můžete je i převázat nití. Závitky přelijte rajčatovým pyré a pečte v troubě asi 20 minut. Podávejte s rýží nebo pečivem. DOBA PŘÍPRAVY: 40 minut KAPUSTA V TĚSTÍČKU BUDETE POTŘEBOVAT (pro 4 osoby): * 1 kapustu * 2 vejce * 250 ml mléka * 3 stroužky česneku * 2 polévkové lžíce ovesných vloček * 100 g hladké mouky * mletý muškátový oříšek * tuk na smažení * sůl Postup: Omytou kapustu rozkrojte na čtvrtky a uvařte ve slané vodě. Uvařenou a scezenou pak rozdělte na menší části. Vejce ušlehejte s mlékem, přidejte mouku, ovesné vločky, prolisovaný česnek, sůl, pepř a muškátový oříšek. Případně zahustěte těstíčko moukou. Připravené kousky kapusty postupně obalte v těstíčku a smažte v dostatečném množství oleje. Můžete podávat s bramborovou kaší a zeleninovým salátem. DOBA PŘÍPRAVY: 50 minut DUŠENÁ KAPUSTA S UZENÝM MASEM BUDETE POTŘEBOVAT (pro 4 osoby): * 1 větší kapustu * 250 g uzeného masa nebo šunky * 1 cibuli * 2 polévkové lžíce hladké mouky * česnek * olej * sůl, pepř Postup: Kapustu omyjte a nakrájejte na nudličky. Cibuli nakrájejte nadrobno, maso na kostičky. Maso spolu s cibulí osmahněte na oleji, přidejte nakrájenou kapustu, osolte a duste v nezakrytém hrnci, aby vyprchaly čpavé látky. Když je kapusta měkká, zaprašte ji moukou, podle potřeby mírně podlijte vodou a ještě duste asi 4 minuty. Přidejte česnek utřený se solí. Podávejte s brambory. DOBA PŘÍPRAVY: 30 minut


RECEPT LEVNÝ TÝDNE Květák s rajčaty BUDETE POTŘEBOVAT: 500 g květáku, 500 g rajčat, 100 g eidamské cihly, 2 sáčky rýže, 5 stroužků česneku, 1 polévkovou lžíci olivového oleje, zelenou petrželku, kmín, oregano, bazalku, sůl, pepř POSTUP: Květák rozeberte na růžičky a uvařte v osolené vodě spolu s kmínem. Česnek nakrájejte nadrobno a zpěňte na oleji, přidejte květák, nakrájenou zelenou petrželku a duste. Pak přidejte nakrájená rajčata, osolte, ochuťte pepřem, oreganem a bazalkou a duste do změknutí. Hotový pokrm posypejte strouhaným sýrem a podávejte s dušenou rýží. 1 porce jen za 10 Kč! (Chňapku Blesku pro ženy od nás dostane Jana Štellová z Kolína, která nám recept poslala. Děkujeme!)

Související články