Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Vaříme s Italy

1. prosince 2005 | 05:00

Italové jsou od přírody labužníky. Pro přípravu jídel si vybírají jen ty nejkvalitnější suroviny

Italové jsou od přírody labužníky. Pro přípravu jídel si vybírají jen ty nejkvalitnější suroviny. Klíčem k lahodné chuti mnoha pokrmů je panenský olivový olej, který je chutný a příjemně aromatický. Předností italské kuchyně je i soulad se zdravou výživou. SÝROVÉ MAFINY SE ZELENINOVOU OMÁČKOU BUDETE POTŘEBOVAT (pro 4 osoby): * 175 ml smetany * 175 ml mléka * 200 g strouhaného tvrdého sýra * 4 žloutky * 3 celá vejce * 40 g másla * 1 cuketu * 1 cibuli * 1 bramboru * 1 větší mrkev * 1 rajče * 20 g másla * 20 g hladkémouky * kayenský pepř * sůl, pepř * olivový olej Postup: Do mísy vlijte smetanu, mléko a rozšlehaná vejce. Odeberte si stranou trochu sýra na vysypání formiček. Zbylý sýr a kayenský pepř přidejte k vaječné směsi a dobře promíchejte. Formičky na nákyp vymažte máslem a vysypejte strouhaným sýrem. Naplňte je připravenou směsí a pečte asi 20 minut v troubě předehřáté na 160 °C. Zeleninu očistěte, nakrájejte na kousky, vložte do studené vody a přiveďte ji k varu. Po uvaření dejte zeleninu do mixéru, přidejte mouku, máslo, sůl a pepř a dohladka umixujte. Sýrové mafiny podávejte se zeleninovou omáčkou a zakápněte je trochou olivového oleje. DOBA PŘÍPRAVY: 50 minut


TĚSTOVINY S ČESNEKOVOU OMÁČKOU BUDETE POTŘEBOVAT (pro 4 osoby): * 500 g hladké mouky * 200 ml vody * 1 polévkovou lžíci olivového oleje * sůl na omáčku: * česnek * olivový olej * chilli papričku * 400 g loupaných rajčat nebo rajčatový protlak * sůl Postup: Těstoviny samozřejmě můžete koupit. Ale máte-li chuť, zkuste si je vyrobit podomácku. Smíchejte mouku, vodu, olivový olej, sůl a uhněťte hladké a pružné těsto. Nechte je odpočívat asi půl hodiny, pak z těsta vyválejte tenké placky. Nakrájejte je na dlouhé a tenké nudle, které uvařte v osolené vodě (stačí pár minut). Oloupaný česnek prolisujte a orestujte na olivovém oleji. Přidejte rajčata nebo rajčatový protlak, můžete přidat i trochuvývaru či vody. Zvolna vařte asi 10-15 minut. Přidejte chilli papričky a podávejte s těstovinami. Každou porci ozdobte strouhaným sýrem. DOBA PŘÍPRAVY: 60 minut
FLORENTSKÝ HRÁŠEK Ideální příloha k masu! BUDETE POTŘEBOVAT (pro 4 osoby): * 1 kg vyloupaného zeleného hrášku * 3 polévkové lžíce olivového oleje * 1 menší cibuli * 1 stroužek česneku * 100 g slaniny * rajčatovou šťávu * sůl, pepř Postup: Na pánvi rozehřejte olivový olej. Přidejte oloupanou a nakrájenou cibuli, stroužek česneku, slaninu nakrájenou na kostičky a chvíli restujte. Pak přidejte hrášek a restujte dalších 10 minut. Podlijte vodou, přidejte trochu rajčatové šťávy a vařte dalších 10-20 minut, až je hrášek měkký. Pokud je třeba, podlévejte průběžně vodou. Nakonec hrášek dochuťte solí a pepřem. Pokrm podávejte teplý nebo vlažný. DOBA PŘÍPRAVY: 45 minut Příprava: personál školy vaření Bertolli

Autor: red
Související články