Budete potřebovat (na 4 porce):
500 g brambor
250 g kyselých jablek
2 cibule
2 lžíce másla
sůl
2 lžíce koňaku
4 zrnka celého zeleného pepře
125 g prorostlé slaniny
50 g kozího nebo ovčího sýra
200 ml smetany
čerstvou petrželovou nať na ozdobu
Postup:
1. Brambory oloupejte, umyjte a nakrájejte na kostky. Jablka oloupejte, zbavte jádřinců a poté nakrájejte na kostky. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno.
2. V hrnci rozehřejte máslo a nechte na něm zesklovatět cibulku. Přidejte jablka, brambory a za stálého míchání opékejte asi čtyři minuty.
3. Osolte a přilijte koňak. Zrníčka pepře rozdrťte, přidejte k bramborům, všechno zalijte vývarem a na mírném ohni vařte asi 20 minut.
4. Slaninu nakrájejte na kostky, vyškvařte a tuk sceďte. Sýr rozdrobte. Uvařenou polévku rozmixujte, přidejte smetanu, přiveďte k varu a podle potřeby osolte. Podávejte posypanou vyškvařenou slaninou, rozdrobeným kozím sýrem a nasekanou petrželovou natí.
Dobrou chuť!