Budete potřebovat (pro 4 osoby):
400 g brambor
150 g celeru
1 cibuli
1 kostku zeleninového bujónu
několik plátků slaniny
1 lžičku majoránky
5 lžíc smetany
špetku mletého muškátového oříšku
sůl, pepř
Postup:
Brambory a celer očistěte, omyjte a rozkrájejte na kostky. Cibuli oloupejte a pokrájejte nadrobno. Slaninu nakrájejte na nudličky, opečte ji v hrnci dozlatova a potom ji vyjměte. Do hrnce dejte brambory, celer, cibuli a osmahněte v tuku vypečeném ze slaniny. Potom vše zalijte půl litrem vody, přidejte kostku masoxu a majoránku. Přikryté povařte 20 minut. Vyjměte jednu naběračku brambor, zbytek umixujte se smetanou. Dochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem. Do polévky vraťte kostky brambor, přidejte opečenou slaninu a krátce prohřejte. Na talířích ještě ozdobte majoránkou.