Budete potřebovat (pro 4 až 6 osob):
1 kg brambor
300 g mrkve
150 g pórku
2 cibule
2 lžíce másla
1 litr kuřecího vývaru
sůl, pepř
na knedlíčky:
160 g tvarohu
2 lžíce sekaného pórku
1/2 lžíce citronové šťávy
Postup:
Brambory a mrkev očistěte, brambory nakrájejte na kostičky. Pórek očistěte, podélně rozkrojte a důkladně omyjte, potom nakrájejte na malé kousky. Cibuli oloupejte a pokrájejte nadrobno. Cibuli a mrkev vcelku poduste 5 minut na másle. Potom přidejte brambory, pórek a zalijte horkým vývarem. Polévku vařte asi 20 minut, dokud brambory nejsou měkké. Z polévky vyjměte mrkev. Brambory jemně rozmačkejte. Podle chuti přidejte sůl a pepř. Na knedlíčky použijte uvařenou mrkev. Rozmixujte ji, nechte vychladnout a smíchejte s tvarohem, koprem a trochou citronové šťávy. Směs musí být hustá. Osolte ji, opepřete a pomocí dvou lžic z ní tvarujte noky, které servírujte rovnou do talířů s horkou polévkou.