Budete potřebovat (pro 4 osoby):
300 g suchých fazolí
120 g kořenové zeleniny
4 stroužky
1 cibuli
2 lžíce hladké mouky
2 lžíce mleté červené papriky
majoránku
2 žemle
petrželovou nať na ozdobu
olej
sůl
Postup:
Den předem namočené fazole uvařte doměkka. Zeleninu očistěte, nastrouhejte na hrubém struhadle, krátce orestujte na oleji, zalijte vodou a uvařte. K měkké zelenině přidejte uvařené fazole i s vodou, ve které jste je vařila, a podle potřeby dolijte vodu. Na oleji zpěňte cibuli nastrouhanou najemno, zaprašte ji moukou, mletou paprikou a chvíli smažte. Vzniklou zásmažku zalijte trochou studené vody, rozmíchejte a vlijte do polévky. Polévku nechte přejít varem a nakonec dochuťte solí, majoránkou a prolisovaným česnekem. Žemle nakrájejte na kostičky, opečte je na pánvi a podávejte k polévce posypané petrželovou natí.