Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Silvestr? Zkuste gurmánské požitky Holywoodu!

Fotografie
30. prosince 2009 | 10:01

Prožijte poslední večer roku ve světovém formátu. Zapomeňte na chlebíčky a žlučníkové koliky provokující pomazánky typu strouhaný eidam, majonéza a nálož česneku. Vyzkoušejte lahůdky, slavných. Třeba nadchnou i vás.

Předkrmy, na které nedá čtveřice hollywoodských hvězd dopustit, jsou navíc jednoduché, suroviny na ně patří k dostupným. Jen jsou použité v neotřelé atraktivní úpravě. Krabí placičky se sice smaží, ale jejich chuť tento hřích omluví. Taštičky z pizzového těsta mohou mít různé náplně a pasta či tvarohový krém s bylinkami skvěle chutnají se slunečnicovým chlebem nebo arabskými plackami.

Tip Toma Cruise

Krabí placičky (Crab Cakes z Ameriky)
Co je zapotřebí:

Na 4 porce ½ svazku jemné natě petrželky, 2 šalotky, 1 vejce, 2 polévkové lžíce majonézy, ½ lžičky ostré hořčice, 25 g toastového chleba, 75 ml mléka, 400 g krabího masa (může být z konzervy), sůl, cayennský pepř, olej na smažení. Na omáčku: 2 šalotky, ¼ svazku pažitky, ½ svazku petrželky, 1 polévková lžíce kaparů, 1 kyselá nakládaná okurka, 150 g majonézy, 100 g jogurtu, 1 lžička mletých hořčičných semen, citrón, sůl, pepř na dochucení.

Jak na to:
Petrželku a šalotku jemně pokrájejte a důkladně smíchejte s vejcem, majonézou, hořčicí. Podle chuti osolte a opepřete. Střídku toastového chleba rozdrobte na kousky a pokapte mlékem. Pokrájené krabí maso smíchejte s namočenou střídkou plus petrželovou směsí a z hmoty udělejte malé kulaté placičky, které dejte do chladu uležet. Mezitím si připravte salsu: bylinky, šalotku, kapary a okurky nadrobno posekejte a smíchejte s majonézou, hořčicí plus jogurtem. Osolte, opepřete. Nechte rozležet. Placky dozlatova osmažte, na ubrousku z nich odsajte přebytečný tuk a servírujte je obložené plátky citronu spolu s omáčkou.

Tip Cher

Pasta z vlašských ořechů a papriky (Muhammara ze Sýrie)
Co je zapotřebí:
Na 4 porce 2 velké masité červené rajčinové papriky, 2 stroužky česneku, 4 suchary, 100 g ořechových jader, 4 polévkové lžíce panenského olivového oleje, 2 lžičky Harisy nebo rajčatového protlaku, ¼ lžičky chilli, sůl.

Jak na to:
Papriky rozkrojte na polovinu, zbavte je stopky, semínek a žeber. Čtvrtinu z nich nařežte na proužky a odložte stranou spolu s několika rozpůlenými jádry ořechů. Zbytek papriky a česneku pokrájejte na kousky a dejte do mísy spolu s rozlámanými suchary, ořechy a Harisou. Přilijte olej, osolte, okořeňte a vše rozmixujte. Vzniklou pastu ozdobte na míse proužky papriky plus ořechy.

Tip Sharon Stone

Sýrový krém s bylinkami (Haydari z Turecka)
Co je zapotřebí:
Na 6 porcí 800 g bílého plnotučného jogurtu, 250 g ovčího tvarohového sýra (typ brynza), po půl svazku zelené petrželky, kopru a máty, 2 stroužky česneku, 1 polévková lžíce citrónové šťávy, 2 červené feferonky, 50 g černých oliv, sůl. Filtrovací kornout na kávu.

Jak na to:
Na hrnec dejte cedník, vložte do něj kávový filtr a naplňte ho jogurtem, který nechte kapat. Mezitím rozmačkejte ovčí sýr a smíchejte ho s posekanými bylinkami a lisovaným česnekem. Dále k sýru přidejte vykapaný jogurt a citrónovou šťávu, podle chuti přisolte a vše vymíchejte do vláčné pasty. Hotový krém dejte nejméně na hodinu vychladit a poté ho na míse ozdobte kolečky oliv a feferonkami zbavených semínek.

Tip Roberta de Niro

Plněné taštičky (Calzone z itálie)
Co je zapotřebí
Na 4 porce cca 250 g pizzového taženého těsta; na náplň 500 g čerstvých žampiónů, 1 polévková lžíce másla, 300 g šunky od kosti, 300 g mozzarelly, 50 g strouhaného parmezánu, 4 polévkové lžíce olivového oleje, lžička oregána, sůl, bílý pepř.

Jak na to:
Žampióny pokrájejte na plátky a restujte je na másle asi 5 minut, dokud se nevydusí voda. Houby osolte, opepřete, ochuťte oreganem a nechte vychladnout. Pak je smíchejte s nudličkami šunky, kostkami mozarelly a nastrouhaným parmezánem. Pizzové těsto před vyválením prohněťte a udělejte z něj 6 placiček. Na polovinu každé rozprostřete náplň tak, aby okraje zůstaly volné. Zbytek těsta na ní přeložte, po obvodu ho přehněte a stiskněte. Taštičky přeneste na olivovým olejem vymaštěný plech, každou z nich ještě pomašlujte olejem a pečte je v předehřáté troubě (250 stupňů Celsia) asi 20 minut.

Klíčová slova: recept, recepty, hollywood
Diskuse ke článku
.
Související články