Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Silvestrovský dětský mejdan

27. prosince 2009 | 10:56

Na Silvestra rády slaví i děti. Jak jim zpestřit loučení se starým rokem a připravit jim zdravé a chutné menu? Originální nápady, které navíc nemají moc kalorií, doručil Michal Nikodem z kulinářského ateliéru Ola Kala.

TORTILLY PLNĚNÉ MASEM A ZELENINOU

Potřebujete: 4 malé tortilly, 200 g kuřecích prsou, 2 lžíce rostlinného oleje, 4 lžíce rostlinného másla, 1 papriku, 8 listů salátu

Připravíte: Kuřecí prsa nakrájejte na nudličky, lehce osolte a orestujte na rostlinném oleji. Tortilly namažte máslem (dodá pokrmu na šťavnatosti), navrch položte maso, na proužky nakrájenou papriku a listový salát. Zamotejte a svažte motouzkem – dětem se budou lépe jíst.

Jako předkrm můžeme zvolit plněné tortilly
Autor: Petr Merta

CHLEBOVÉ ROLKY PLNĚNÉ MANGEM

Potřebujete: 2 plátky toastového chleba, 2 balíčky vanilkového cukru, rostlinné máslo, ½ manga nakrájeného na hranolky, 100 g strouhaného kokosu nebo obalení dle chuti a fantazie

Připravíte: Z plátků bílého toastového chleba odkrojte kůrky a střídku uválejte válečkem. Položte na bambusovou podložku (na které se motá sushi), namažte máslem smíchaným s vanilkovým cukrem, položte hranolek z manga a pomocí podložky zarolujte a dobře utáhněte. Rolku zvenku celou pomažte máslem s vanilkovým cukrem a obalte ve strouhaném kokosu, čokoládě nebo kakau. Nakrájejte na válečky a navrch ozdobte koktejlovou třešničkou.

I z toastového chleba mohou vzniknout dortíčky
Autor: Petr Merta

OVOCNÁ LEDOVÁ TŘÍŠŤ

Potřebujete: 6 dcl brusinkového džusu, 8 cl citronové šťávy, cukrový sirup (150 g cukru krupice nebo krystalu a 70 ml vody – vařit cca 10 min., poté nechat v lednici dobře vychladit), na ozdobu – cukr, cukrářské zdobení, deštníčky apod.

Připravíte: Brusinkový džus (nebo jakýkoli jiný) nechte den předem zamrazit ve tvořítku na led. Druhý den vložte kostky zmrzlého džusu do mixéru, přilijte trochu cukrového sirupu (na jednu porci cca 2 cl), a trochu citronové šťávy (na jednu porci cca 2 cl) a nechte v mixéru rozdrtit na tříšť. Servírujte v koktejlových sklenicích a ozdobte ovocem, popřípadě jinými koktejlovými ozdobami (deštníčky, třpytivé špejle...). Můžete vytvořit také ozdobu na okraj skleniček – ty potřete zlehka citronem a otiskněte v cukru nebo cukrářském zdobení.

Ovocnou tříšť si můžeme dát společně s dětmi, když si do ní dáme pár kapek likéru...
Autor: Petr Merta

KŘUPAVÉ MĚŠCE

Potřebujete: 4 plátky nudlového těsta, které se používá na jarní závitky (lze koupit v asijských prodejnách či speciálních sekcích větších supermarketů), 4 polévkové lžíce zeleninové nebo masové směsi podle chuti, např. boloňské ragú, směs strouhané restované zeleniny (mrkev, cuketa apod.), na pokapání rostlinný tuk, pažitku, dip dle chuti (jogurtový, tomatový)

Připravíte: Podušenou zeleninovou nebo masovou směs položte do středu tenkého plátu nudlového těsta, které se používá na jarní závitky (rozměr je 20 x 20cm). Zvedněte všechny okraje těsta nahoru a vytvořte měšec. Těsto k sobě dobře přitiskněte, omotejte a utáhněte pažitkou, zlehka pokapejte rostlinným tukem a upečte při 190 °C do křupava. Namáčejte do jogurtové nebo tomatové omáčky. Pokud chcete vytvořit menší měšce, rozdělte pláty těsta na 4 díly o rozměrech 10 x 10 cm a stejným způsobem tvarujte minihubky.

Měšce vytvořené z nudlového těsta na jarní závitky
Autor: Petr Merta

Autor: Zuzana Pšenicová
Klíčová slova: Silvestr, mejdan, recepty, děti
Diskuse ke článku
.
Související články