Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Špenátový kiš se slaninou

Špenátový kiš
14. října 2009 | 17:48

Doba přípravy: 1 hodina

Budete potřebovat (pro 4 osoby):

na těsto:

200 g hladké mouky
100 g rostlinného tuku
100 ml vody
sůl

na náplň:
500 g čerstvého špenátu
250 g slaniny
1 cibuli
2 stroužky česneku
200 g sýra eidam
1 zakysanou smetanu
muškátový oříšek
sůl, pepř

Postup:

Z mouky, tuku a vody vypracujte hladké těsto, zabalte je do fólie a nechte odpočinout v lednici. Mezitím si připravte náplň. Špenátové listy důkladně opláchněte, zbavte je tuhých stonků a pokrájejte. Slaninu nakrájejte na kostičky, cibuli nasekejte nadrobno, česnek prolisujte. Cibuli osmažte na oleji, přidejte slaninu a ještě krátce opékejte. Nakonec vmíchejte špenát, vejce, zakysanou smetanu a sýr. Ochuťte česnekem, solí, pepřem, muškátovým oříškem a důkladně promíchejte. Těsto rozdělte na třetiny. Dvě třetiny těsta rozválejte na plát a vyložte jím koláčovou formu vymazanou tukem. Dno propíchejte vidličkou, na těsto navršte špenátovou náplň a přiklopte plátem vyváleným ze zbylého těsta.

Autor: archiv
Diskuse ke článku
.
Související články