Pátek 25. září 2020
Svátek slaví Zlata, zítra Andrea
Oblačno, déšť 22°C

Bramborové šišky

11. října 2009 | 14:56

Doba přípravy: 20 minut, doba vaření: 25 minut

Budete potřebovat (pro 4 osoby):


1 kg brambor uvařených ve slupce
4 lžíce pšeničné krupice
2 vejce
150 g hrubé mouky
špetku muškátového oříšku
100 g slaniny
1 jablko
1 cibuli
máslo na smažení
1 sklenici kysaného zelí (750 g )
6 kuliček jalovce
2 bobkové listy
XX g cukru krystal
1 ž 2 lžíce kmínu
150 ml bílého vína
mouku na posypání
sůl, pepř

Postup:

1. Uvařené brambory nechte zchladnout, oloupejte je a nastrouhejte najemno. Přendejte je na pomoučený vál, přidejte mouku, krupici, sůl, pepř, muškátový oříšek, vejce a vypracujte hladké těsto.

2. Z těsta tvarujte dlouhé válečky, nakrájejte je na dvoucentimetrové kousky a z každého zvlášť vytvarujte šišku. Vařte je v osolené vodě dvě až pět minut.

3. Jablko omyjte, rozkrojte, zbavte jádřince a nakrájejte na plátky. Cibuli oloupejte, pokrájejte na kostičky a spolu s jablky krátce osmažte na pánci na lžíci másla. Přidejte zelí, kuličky jalovce, bobkový list, kmín a trochu cukru.

4. K zelí přilijte víno a 150 ml vody. Duste na mírném ohni asi čtvrt hodiny.

5. Uvařené šišky sceďte, vmíchejte k nim zelí, krátce prohřejte, podle chuti osolte a opepřete. Dušené zelí se šiškami rozdělte na talíře a podávejte s uškvařenou slaninou.

Autor: archiv
Diskuse ke článku
.
Související články