Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Šťavnaté roládky

Šťavnaté roládky
11. října 2009 | 12:00

Doba přípravy: 60 minut, doba pečení: 35 minut

Budete potřebovat (pro 4 osoby):

400 g hladké mouky
½ lžičky soli
3 vejce
2 lžíce oleje
4 lžíce studené vody
mouku na posypání válu

na náplň:


500 g kysaného zelí
250 g slaniny
2 cibule
3 lžíce zakysané smetany
5 lžic másla
1 lžičku kmínu
1 lžičku cukru
1 l masového vývaru
sůl, pepř


Postup:


1. Mouku, sůl, vejce, olej a vodu dejte do mísy a vypracujte hladké těsto, které nechte přibližně půl hodiny odpočinout.

2. Mezitím nakrájejte dvě třetiny slaniny na malé kostičky a třetinu na proužky. Kostičky slaniny a nadrobno nasekanou cibuli osmažte na třech lžících másla. Pokud je zelí kyselé, propláchněte ho, nakrájejte nahrubo, přidejte ke slanině a k cibuli, osolte, opepřete, přisypte kmín a cukr a za stálého míchání duste asi deset minut. Přimíchejte smetanu, odstavte a nechte chladnout.

3. Těsto vyklopte na pomoučený vál, propracujte, rozdělte na poloviny a každou část rozválejte na tenký obdélník. Dušené zelí rozložte na těsto, okraje nechte volné, širší stranou je srolujte tak, aby spoj zůstal na spodní straně.

4. Naplněné těsto nakrájejte na roládky o šířce pět centimetrů a vyrovnejte je těsně vedle sebe do zapékací mísy. Obložte je proužky slaniny a posypte kmínem. Podlijte horkým vývarem, zakryjte alobalem a pečte 35 minut v troubě vyhřáté na 180 °C. Podávejte přelité rozpuštěným máslem

Autor: archiv
Diskuse ke článku
.
Související články