Budete potřebovat (na 20 kusů):
35 g droždí
250 ml studeného mléka
500 + 40 g hladké mouky
220 + 50 g másla
50 g cukru krystal
půl lžičky soli
2 žloutky
mouku na posypání válu
rozpuštěné máslo na potření
mandlové lupínky na posypání
Postup:
1. Droždí rozpusťte ve třech až čtyřech lžících mléka, potom přilijte zbytek. Do mísy prosejte 500 g mouky a přidejte mléko s droždím, 220 g rozpuštěného másla, cukr, sůl a žloutek. Všechno zpracujte na hladké, středně tuhé těsto. Vytvarujte kouli, zabalte ji do fólie a nechte před noc v lednici.
2. Zbylé máslo zpracujte se zbylou moukou a na pomoučeném válu vyválejte plát o rozměrech 20 x 30 cm. Těsto z lednice, které přibližně zdvojnásobí svůj objem, také rozválejte na plát 32 x 43 cm. Tukové těsto položte na polovinu kynutého těsta, okraj potřete žloutkem, druhou polovinu kynutého těsta přehněte. Okraj přitiskněte a dejte na 30 minut uležet do chladu. Opět rozválejte, popřekládejte a dejte proležet. Překládání a rozválení těsta opakujte třikrát.
3. Těsto rozválejte na tloušťku jeden až dva centimetry a vykrajujte z něj větší trojúhelníky. Z širší strany srolujte, konce rohlíčků ohněte. Vyrovnejte je ve větších odstupech na plech a nechte ještě 15 minut kynout. Potřete je rozpuštěným máslem, posypejte mandlovými lupínky a při 220 °C upečte dozlatova.
Doba přípravy: 30 minut, Doba odležení: 12 hodin, Doba kynutí: 100 minut, Doba pečení: 15 až 18 minut
Články odjinud