Budete potřebovat (na 20 kusů):
750 g pšeničné mouky (typ 550)
1 kostku droždí
půl lžičky cukru krystal
2 lžičky soli
100 g osmažené cibule
50 g sody bikarbony
hrubou sůl na posypání
mouku na pospání válu
Postup:
1. Mouku prosejte do mísy. Droždí a cukr rozpusťte ve 100 ml vlažné vody. Kvásek spolu s 300 ml vlažné vody, solí a sodou bikarbonou smíchejte s moukou. Těsto uhněťte na pomoučeném válu a zapracujte do něj 75 g osmažené cibule bez tuku. Dejte zpět do mísy přikryté utěrkou a nechte hodinu kynout na teplém místě, aby těsto zdvojnásobilo objem.
2. Těsto rozdělte na dvacet dílků, z každého vyválejte váleček dlouhý 25 cm. Z válečků tvarujte preclíky, které přendejte na pech vyložený pečicím papírem a nechte ještě 15 minut kynout.
3. Pokapejte je osolenou vlažnou vodou a posypejte zbytkem cibule a hrubou solí. V troubě vyhřáté na 200 °C pečte 20 až 25 minut dozlatohněda.
Doba přípravy: 40 minut, doba kynutí: 75 minut, doba pečení: 20 až 25 minut
Články odjinud