Úterý 26. září 2023
Svátek slaví Andrea, zítra Jonáš
Polojasno 22°C

Babiččin karbanátek z hovězího a vepřového masa

Babiččin karbanátek z hovězího a vepřového masa
5. října 2009 | 12:27

Budete potřebovat:

500g mleté hovězí
500g mleté vepřové
200-250g anglická slanina (ne moc masitá)
2 středně velké cibule
1 až 2 vejce
střední francouzská bageta (možno nahradit 2 rohlíky)
1 až 2 dl smetany ke šlehání
2 až 3 polévkové lžíce kečupu
2 polévkové lžíce plnotučné hořčice
česnek (cca 2 stroužky), sůl, olej, majoránka
koření dle výběru (doporučuji adžiku, ale lze použít i jiná, jako různá grilovací)

Postup:

Anglickou slaninu nakrájíme na kostičky a cibuli na jemno.Na pánvi a oleji smažíme cibuli do sklovita a přidáme anglickou slaninu zmírníme plamen a spíše dusíme, aby anglická pustila tuk a celé to změklo (pozor cibule nesmí příliš zhnědnout, celé to musí mít spíše podušenou konzistenci).
Nakrájíme na co nejmenší kousky bagetu i s kůrou, dáme do misky a zalejeme smetanou tak, aby se nasákly všechny kousky, ale nesmějí plavat (veškerá smetana se musí nasáknout do bagety)
Smícháme a prohněteme mletá masa ve větší míse a uprostřed si uděláme prohlubeň do které přidáme kečup, hořčici, utřený česnek, dle chuti majoránku, vejce a v prohlubni si to trochu promísíme
Adžikou posypeme celou horní část připravené směsi přidáme nasáklou bagetu a vše pořádně prohněteme na závěr můžeme dle chuti připravenou směs dosolit a promíchat (osobně dávám sůl jen zlehka).
Připravenou směs necháme min 0,5 hodiny odležet (ještě lépe přes noc v lednici)
Karbanátky dáváme na rozpálený gril a pokud je smes příliš řídká tak na alobal (ale měli bychom konzistenci odhadnout tak, aby šla na gril přímo).
Jako omáčku lze použít smíchanou šlehačku se zakysanou smetanou půl na půl a promíchané s rozetřeným česnekem, čerstvou bazalkou a trochou adžiky (nebo podravku nebo koření na bylinkovém základu).
Jako přílohu nejlépe grilované brambory a grilovanou zeleninu.

Autor: archiv
Diskuse ke článku
.
Související články
Video se připravuje ...