Sobota 30. září 2023
Svátek slaví Jeroným, zítra Igor
Oblačno, déšť 21°C

Kuřecí stehýnka se švestkovou omáčkou

Kuřecí stehýnka se švestkovou omáčkou
23. září 2010 | 11:23

Švestky, kterých je teď všude plno, můžeme využít nejen k přípravě koláčů. Připravit z nich můžete i vynikající pikantní omáčku, která může být skvělým doplňkem k stehýnkům pečeným na cibulkách a slanině.

Budete potřebovat (pro 4 osoby):

4 kuřecí nebo králičí stehna
200 g menších brambor
10 ks malých cibulek
100 g anglické slaniny
sůl, pepř
olivový olej

na švestkovou omáčku:
100 g sušených švestek
100 g povidel
40 g másla
40 g hladké mouky
100 ml červeného vína
sůl, bílý mletý pepř
kousek skořice
špetku mletého zázvoru
1 lžíci rumu
2 lžičky cukru

Postup:

1. Do vyšší pánve dejte olej, maso osolte, opepřete a zprudka opečte. Přidejte oloupané cibulky (pokud jsou větší, rozkrojte na poloviny) a ještě chvilku opékejte na mírném ohni. Poté podlijte vodou a pod poklicí duste doměkka.

2. Brambory uvařte ve slupce, nechte vychladnout, oloupejte a překrojte na půlky. Na jiné pánvi osmahněte anglickou slaninu nakrájenou na proužky a pečte dozlatova. V polovině opékání přidejte brambory. Hotovou směs dejte k ještě horkému masu s cibulkou a promíchejte.

3. Z másla a mouky připravte světlou jíšku, zřeďte ji vínem a šlehejte dohladka. Přidejte povidla, kousek skořice, špetku zázvoru, sušené švestky, popřípadě trochu vody a povařte. Hotovou omáčku ještě dochuťte rumem a cukrem, podávejte k masu a bramborám.

Doba přípravy: 40 minut
Doba pečení: 50 minut

Autor: Erika Pilátová, lenak
Související články
Video se připravuje ...