Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Nadívaná kachna

Nadívaná kachna
14. října 2009 | 13:42

Doba přípravy: 30 minut, doba pečení: 120 minut

Budete potřebovat (pro 4 osoby):

1 středně velkou kachnu
sůl

na nádivku:
50 g másla
230 g cibule
4 stonky celeru
1 bochník bílého chleba
200 ml mléka
100 g sušených meruněk
1 lžíci strouhané pomerančové kůry
1 lžíci čerstvého tymiánu
3 lžíce petrželové natě
1 lžičku muškátového oříšku
100 g mletých vlašských ořechů
pepř
sůl

Postup:

1. Rozehřejte máslo a zpěňte na něm nadrobno nakrájenou cibuli. Do mísy dejte chléb namočený v mléce (přebytečnou tekutinu vymačkejte) a na kostičky nakrájený celer. Přidejte meruňky, pomerančovou kůru, nasekané bylinky, mleté ořechy a osmaženou cibuli. Nádivku promíchejte, osolte, opepřete a dochuťte muškátový oříškem.

2. Kachnu omyjte, osušte, osolte zevnitř i na povrchu a naplňte připravenou nádivkou.
Otvor zašijte nebo zavřete párátky a kachnu položte na pekáč hřbetem dolů. Podlijte naběračkou vody a přikrytou kachnu pečte asi hodinu při 160 °C za občasného podlévání vypečenou šťávou. Potom ji obraťte, propíchejte vidličkou, aby se během pečení uvolnil a vytekl tuk. V případě potřeby podlijte i trochou vody.

3. Přibližně 20 minut před dopečením kachnu odkryjte a zvyšte teplotu v troubě, aby se vytvořila křupavá kůrka. Upečenou kachnu naporcujte, podávejte s dušeným zelím a knedlíky nebo plackami.

Autor: archiv
Diskuse ke článku
.
Související články