Budete potřebovat:
1 středně velkou krůtu (3 až 4 kg)
150 g másla
60 g slaniny
3 housky
500 ml bílého vína
100 ml kysané smetany
3 vejce
strouhaná kůra z jednoho citronu
strouhaný muškátový oříšek
50 g oloupaných mandlí
sůl
Postup:
Naplň připravte z pokrájených housek, které polijte zakysanou smetanou rozmíchanou s vínem. Žloutky a 100 g másla vymíchejte do pěny se solí, citronovou kůrou a muškátovým oříškem. Přidejte nadrobno posekané mandle, namočené a vymačkané housky a všechno dobře zamíchejte. Z bílku vyšlehejte tuhý sníh a zlehka ho vmíchejte do náplně. Očištěnou krůtu nasolte a na několik hodin odložte na chladné místo. Do břišní dutiny krůty napěchujte náplň, otvor zašijte a celou krůtu potřete rozpuštěným máslem. Zbytek másla dejte na pekáč, na krůtu rozložte plátky slaniny a upečte v troubě na 180 °C do zlatohněda. Během pečení polévejte vlastní šťávou a podlévejte horkou vodou. Podávejte s bramborovou kaší a broskvovým kompotem.