Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Malinový koláč s krémem mascarpone

Malinový koláč s krémem mascarpone
2. října 2009 | 08:25

Budete potřebovat:

na těsto :

4 vejce
150 g moučkového cukru
1 vanilkový cukr
100 g polohrubé mouky
100 g maizeny nebo solamylu
půl balíčku prášku do pečiva
3 lžíce horké vody

na krém:

140 g čokolády, hořké nebo mléčné
140 ml smetany ke šlehání
5 lžic likéru Baileys nebo podobného smetanového likéru
250 g mascarpone
čokoládové hoblinky na ozdobu

 

Postup:

V míse ušlehejte celá vejce se 3 lžícemi horké vody, moučkovým a vanilkovým cukrem do pěny. Pomalu vešlehejte prosátou mouku s práškem do pečiva a solamylem.
Těsto vlijte do formy vymazané tukem a vysypané hrubou moukou. Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C. Množství stačí pro dortové formy o průměru 23cm nebo na běžně veliký plech. Přípravu ale můžete výrazně urychlit, když si koupíte hotový korpus.
Čokoládu nalámejte do misky, vložte do mikrovlnky a nechte ji úplně rozpustit. Když zapnete mikrovlnnou troubu na nejvyšší výkon, trvá to asi dvě minuty. Promíchejte a dejte stranou vychladnout. Smetanu vyšlehejte do polotuha a smíchejte s likérem. Mascarpone ušlehejte dohladka a pak spojte se smetanou. Přidejte vychladlou rozpuštěnou čokoládu (měla by mít stejnou teplotu jako zbylé suroviny) a lehce promíchejte, aby vzniklo mramorování. Krém natřete na korpus a ozdobte ovocem.

ZDROJ: Jaroslav Hovorka z Nového Boru

Autor: zpracovala: lap
Související články