Budete potřebovat:
na 1 nízkou kulatou formu (s průměrem 28 cm) nebo na 6 košíčků (záleží na velikosti formiček):
5 vajec
140 g cukru moučky
2 balíčky vanilkového cukru
200 g polohrubé mouky
5 lžic studené vody
půl balíčku prášku do pečiva
tuk na vymazání a mouku na vysypání formy
Postup:
Žloutky ušlehejte s cukrem moučkou a s vanilkovým cukrem do pěny a z bílků ušlehejte tuhý sníh. Postupně do sněhu přidávejte studenou vodu. Mouku smíchejte s práškem do pečiva. Do ušlehané žloutkové směsi střídavě vmíchejte sníh a mouku. Těsto vlijte na plech nebo do formy vymazané tukem a vysypané moukou a upečte ve vyhřáté troubě.
na náplň s rybízem:
400 g červeného rybízu
300 g zakysané smetany
200 ml smetany ke šlehání
200 ml červeného vína
100 g cukru krystal
5 plátků želatiny
Postup:
Rybíz rozvařte s cukrem a vínem a propasírujte přes sítko. Želatinu nechte změknout ve studené vodě a vymačkejte přebytečnou tekutinu. Rozpusťte ji v troše teplé vody a vmíchejte do rybízové šťávy. Přidejte zakysanou smetanu a promíchejte. Nakonec vmíchejte ušlehanou smetanu, nechte vychladnout a rozetřete na upečený korpus.