Budete potřebovat (na formu o průměru 26 cm):
na těsto:
150 g másla
200 g cukru krystal
4 vejce
špetku soli
300 g mletých mandlí
1 lžičku prášku do pečiva
na krém:
500 g rybízu
8 plátků želatiny
250 ml rybízového džusu
200 g cukru moučky
400 g smetany
lístky meduňky na ozdobu
Postup:
1. Dortovou formu vystelte pečicím papírem. Všechny přísady na těsto dejte do jedné veliké formy a vše dobře promíchejte pomocí ručního šlehače. Vzniklé těsto dejte do připravené formy a pečte 30 minut. Upečený korpus vyjměte z formy a nechte vychladnout.
2. Mezitím očistěte rybíz a 4 větvičky dejte na stranu. Ostatní rybíz zbavte stopek. Želatinu namočte do studené vody. Rybízový džus smíchejte s cukrem, zahřejete v hrnci, želatinu rozpusťte v teplé tekutině, ale navařte ji. Přidejte rybíz, a až směs vychladne, dejte ji alespoň na 1 hodinu do ledničky.
3. Smetanu vyšlehejte do tuha, až rybízová směs začne rosolovatět, smíchejte ji se smetanou. Z vychladlého korpusu podélně odkrojte jednu třetinu a najemno ji rozdrobte. Korpus vraťte do dortové formy a rovnoměrně na něj rozetřete krém. Drobenkou posypte povrch dortu a nechte chladit 4 až 6 hodin. Před podáváním nakrájejte na kousky a ozdobte lístky meduňky a zbylým rybízem.
