Sobota 23. září 2023
Svátek slaví Berta, zítra Jaromír
Zataženo 17°C

Fantastický dort se smetanou a ostružinami

Ilustrační foto
10. října 2009 | 17:32

Doba přípravy: 50 minut, doba pečení: 40 minut, doba chlazení: 4 hodiny

Budete potřebovat (na formu o průměru 26 cm):

na těsto:
7 vajec
125 g cukru krystal
150 g mouky

na krém:

8 plátků želatiny
600 g ostružin
100 g cukru krystal
100 ml zakysané smetany
400 ml metany ke šlehání

navíc:
200ml smetany ke šlehání
1 vanilkový cukr
1 balíček ztužovače šlehačky
4 lžíce ostružinového džemu
lístky meduňky na ozdobu
250g mandlových lupínků
cukr moučku na posypání

Postup:


1. Dno dortové formy vystelete pečicím papírem. Bílky oddělte od žloutků a ušlehejte z nich pevný sníh. Žloutky smíchejte s cukrem s 5 lžícemi horké vody, postupně přidejte mouku a šlehejte. Opatrně vmíchejte sníh z bílků. Těstem naplňte připravenou dortovou formu a ve vyhřáté troubě pečte 30 – 40 minut.

2. Upečený korpus vyklopte z formy a nechte vychladnout na mřížce. Želatinu namočte ve studené vodě. Ostružiny omyjte a část jich odložte stranou. Ostatní ostružiny přidejte k zakysané smetaně a smíchejte s cukrem krystal a ve velké míse vše promíchejte. Želatinu nechte v malém hrnci při nízké teplotě rozpustit a za stálého míchání přidejte k ostružinové směsi. Smetanu ušlehejte, a jen co začne ostružinová směs rosolovatět, vmíchejte ji do šlehačky.

3. Korpus rozkrojte na 4 podélné díly. Jeden díl vložte na dno dortové formy a potřete čtvrtinou připraveného krému. Položte další plát těsta, také potřete krémem a vrstvěte tak, aby poslední vrstvu tvořil krém. Dort nechte alespoň 4 hodiny chladit.

4. Mandle osmahněte na pánvi dozlatova. Smetanu ušlehejte se ztužovačem a s vanilkovým cukrem a smíchejte s džemem. Šlehačku dejte do cukrářského sáčku a povrch dortu ozdobte. Celý dort potřete šlehačkou a ozdobte madlovými lupínky, ostružinami, lístky meduňky a posypte cukrem moučkou. Dort porcujte a podávejte dobře vychlazený.

Autor: archiv
Diskuse ke článku
.
Související články
Video se připravuje ...