Budete potřebovat (na formu o průměru 26 cm):
na těsto:
7 vajec
125 g cukru krystal
150 g mouky
na krém:
8 plátků želatiny
600 g ostružin
100 g cukru krystal
100 ml zakysané smetany
400 ml metany ke šlehání
navíc:
200ml smetany ke šlehání
1 vanilkový cukr
1 balíček ztužovače šlehačky
4 lžíce ostružinového džemu
lístky meduňky na ozdobu
250g mandlových lupínků
cukr moučku na posypání
Postup:
1. Dno dortové formy vystelete pečicím papírem. Bílky oddělte od žloutků a ušlehejte z nich pevný sníh. Žloutky smíchejte s cukrem s 5 lžícemi horké vody, postupně přidejte mouku a šlehejte. Opatrně vmíchejte sníh z bílků. Těstem naplňte připravenou dortovou formu a ve vyhřáté troubě pečte 30 – 40 minut.
2. Upečený korpus vyklopte z formy a nechte vychladnout na mřížce. Želatinu namočte ve studené vodě. Ostružiny omyjte a část jich odložte stranou. Ostatní ostružiny přidejte k zakysané smetaně a smíchejte s cukrem krystal a ve velké míse vše promíchejte. Želatinu nechte v malém hrnci při nízké teplotě rozpustit a za stálého míchání přidejte k ostružinové směsi. Smetanu ušlehejte, a jen co začne ostružinová směs rosolovatět, vmíchejte ji do šlehačky.
3. Korpus rozkrojte na 4 podélné díly. Jeden díl vložte na dno dortové formy a potřete čtvrtinou připraveného krému. Položte další plát těsta, také potřete krémem a vrstvěte tak, aby poslední vrstvu tvořil krém. Dort nechte alespoň 4 hodiny chladit.
4. Mandle osmahněte na pánvi dozlatova. Smetanu ušlehejte se ztužovačem a s vanilkovým cukrem a smíchejte s džemem. Šlehačku dejte do cukrářského sáčku a povrch dortu ozdobte. Celý dort potřete šlehačkou a ozdobte madlovými lupínky, ostružinami, lístky meduňky a posypte cukrem moučkou. Dort porcujte a podávejte dobře vychlazený.
