Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Třešňová bublanina z toustů

Ilustrační foto
30. září 2009 | 17:18

Doba přípravy: 50 minut, doba pečení: 60 minut

Budete potřebovat:

4 plátky toustového chleba
100 ml mléka
1 kg čerstvých třešní
6 vajec
špetku soli
200 g změklého másla
200 g cukru
50 g smetany
150 g mletých mandlí
na špičku nože skořici
špetku mletého hřebíčku
2 lžíce třešňovice
50 g cukru moučky na posypání
tuk a strouhanku na vymazání a vysypání formy

Postup:

1. Toustový chléb nakrájejte na malé kousky a přelijte je horkým mlékem. Třešně omyjte a dejte okapat.

2. Z vaječných bílků se špetkou soli ušlehejte pevný sníh. Utřete máslo s cukrem do pěny a přimíchejte smetanu se žloutky.

3. V mléce namočený toustový chléb lehce vymačkejte a přidejte do těsta spolu s mandlemi, skořicí, hřebíčkem a třešňovicí, pak vmíchejte třešně a nakonec zlehka sníh.

4. Těstem naplňte formu a pečte hodinu a čtvrt ve středové části trouby při 175 °C. Vlažný koláč uvolněte z formy a dejte vychladnout na kuchyňskou mřížku. Před podáváním pocukrujte.

Diskuse ke článku
.
Související články