Budete potřebovat:
4 plátky toustového chleba
100 ml mléka
1 kg čerstvých třešní
6 vajec
špetku soli
200 g změklého másla
200 g cukru
50 g smetany
150 g mletých mandlí
na špičku nože skořici
špetku mletého hřebíčku
2 lžíce třešňovice
50 g cukru moučky na posypání
tuk a strouhanku na vymazání a vysypání formy
Postup:
1. Toustový chléb nakrájejte na malé kousky a přelijte je horkým mlékem. Třešně omyjte a dejte okapat.
2. Z vaječných bílků se špetkou soli ušlehejte pevný sníh. Utřete máslo s cukrem do pěny a přimíchejte smetanu se žloutky.
3. V mléce namočený toustový chléb lehce vymačkejte a přidejte do těsta spolu s mandlemi, skořicí, hřebíčkem a třešňovicí, pak vmíchejte třešně a nakonec zlehka sníh.
4. Těstem naplňte formu a pečte hodinu a čtvrt ve středové části trouby při 175 °C. Vlažný koláč uvolněte z formy a dejte vychladnout na kuchyňskou mřížku. Před podáváním pocukrujte.
