Pátek 18. září 2020
Svátek slaví Kryštof, zítra Zita
Jasno 18°C

Tyrolský trhanec

12. října 2009 | 16:08

Doba přípravy: 10 minut, doba smažení: 8 minut

Budete potřebovat (pro 4 osoby):

100 g rozinek (sultánek)
50 ml rumu
200 g hladké mouky
100 ml smetany
250 ml mléka
5 vajec – žloutky a bílky zvlášť
špetku soli
1 sáček vanilkového cukru
2 lžíce krupicového cukru
máslo na smažení

na posypání a ozdobení:
2 lžíce cukru moučky
skořici
lesní ovoce nebo jablečný kompot

Postup:

1. Rozinky namočte na půl hodiny do rumu. Oddělte žloutky od bílků. Z mouky, mléka, smetany, žloutků a špetky soli vyšlehejte metličkou hladké těstíčko a také ho nechte půl hodiny v chladu odpočinout.

2. Bílky ušlehejte, pak k nim přidejte oba druhy cukru a ještě chvíli prošlehejte. Sníh společně s okapanými rozinkami jemně zapracujte do těstíčka. V pánvi rozehřejte máslo, vlijte těsto a opékejte tři až čtyři minuty po obou stranách, dokud palačinka nezezlátne. Obraťte a opečte i z druhé strany.

3. Hotovou palačinku roztrhejte pomocí dvou vidliček a rozdělte na talíře. Trhance ozdobte podle sezóny buď lesním ovocem, nebo okapanými jablky z kompotu a pocukrujte.

NÁŠ TIP
Trhance můžete přelít vanilkovým krémem a jednoduchou ovocnou omáčkou. Jak ji připravíte? Ke 100 g mražených malin přidejte dvě lžíce vody a dvě minuty prohřejte v mikrovlnné troubě. Těšte se na velmi intenzivní labužnický zážitek!

Autor: archiv
Diskuse ke článku
.
Související články