Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Jahodový páj

Jahodový páj
12. října 2009 | 15:18

Doba přípravy: 40 minut, doba pečení: 15 + 20 minut

Budete potřebovat:

na těsto:

200 g hladké mouky
100 g Hery
125 ml smetany s 33 % tuku
50 g moučkového cukru
1 žloutek
špetka soli

na náplň:
300 ml mléka
1 balíček vanilkového pudinkového prášku
100 g krupicového cukru
250 g měkkého tvarohu
2 balíčky vanilkového cukru
1 bílek

na zdobení:
250 g jahod
1 balíček červeného dortového želé

Postup:

Mouku prosejte se špetkou soli a přidejte na malé kousky nakrájený tuk, dále žloutek, cukr a smetanu. Vše zpracujte na hladké vláčné těsto. Zabalené v potravinářské fólii ho nechte asi 30 minut v chladničce. Pak rozválejte na kulatý plát a vyložte jím formu o průměru 30 cm. Povrch těsta propíchejte vidličkou, a aby moc nevyběhlo, dejte na něj pečicí papír a rovnoměrně ho posypte bílými fazolemi. Předpékejte při 200 °C asi 15 minut.
Mezitím uvařte z mléka, cukru a pudinkového prášku hustý krém. Za stálého míchání nechte mírně vychladnout a potom do něj vmíchejte tvaroh s ušlehaným bílkem a vanilkovým cukrem.
Z předpečeného korpusu odstraňte papír s fazolemi, nalijte na něj tvarohovou náplň a dopečte při 180 °C asi 20 minut. Nechte vychladnout ve formě. Potom na povrch rozložte jahody nakrájené na plátky a potřete je dortovým želé připraveným podle návodu na obalu. Nechte v chladničce asi 2 hodiny a můžete si pochutnávat.

Autor: archiv
Diskuse ke článku
.
Související články