Pátek 18. září 2020
Svátek slaví Kryštof, zítra Zita
Jasno 18°C

Ořechový koláč

12. října 2009 | 14:53

Doba přípravy: 60 minut, doba pečení: 35 minut

Budete potřebovat (na dortovou formu):

na těsto:

350 g hladké mouky
1 lžičku nastrouhané citronové kůry
180 g cukru
200 g chladného másla
1 vejce
1 žloutek

na náplň:

200 g vlašských ořechů
200 g lískových ořechů
150 g cukru
200 g smetany
4 lžíce medu
hrubou mouku na vyspání mouky
žloutek n potření

Postup:


1. Z mouky, vejce, žloutku, citronové kůry a másla vypracujte vláčné těsto. Zabalte jej do potravinářské fólie a dejte do chladna.

2. V nádobě se silným dnem rozpusťte cukr na karamel, přilijte smetanu a med a za stálého míchání povařte na mírném ohni, až se hmota začne oddělovat ode dna. Vsypte nahrubo mleté vlašské a lískové ořechy, sejměte z plotny a nechte vychladit.

3. Dortovou formu vymažte tukem a vysypte moukou. Z poloviny těsta vyválejte placku a vložte ji do formy tak, aby vznikl okraj. Na těsto navršte ořechovou náplň. Přikryjte ji plackou ze zbylého těsta. Okraje spojte a povrch potřete rozšlehaným žloutkem. Ozdobte lístečky ze zbylého těsta a upečte dozlatova.

Autor: archiv
Diskuse ke článku
.
Související články