Budete potřebovat:
1 balení listového těsta
750 g jablek
30 g cukru krystal
2 polévkové lžíce vody
1 vejce
Postup:
1. Jablka oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte na plátky. Takto připravená je dejte do kastrůlku, přidejte cukr a vodu a duste na mírném ohni asi 10 minut. Podle potřeby je oslaďte. Jablka přeložte do mísy a nechte je vychladnout.
2. Těsto rozdělte na dvě části. Větší rozválejte a vyložte jí koláčovou formu, vymazanou tukem. Přidejte vychlazenou jablečnou náplň.
3. Zbylé těsto rozválejte a překryjte jím náplň. Přebytečné okraje odkrojte a upravte prsty. Koláč nakonec propíchejte vidličkou.
4. Ze zbylého těsta vytvarujte lístky na ozdobu, navlhčete je mlékem a přilepte na koláč. Celý povrch potřete rozšlehaným vejcem. Pečte asi 30 minut ve vyhřáté troubě při teplotě 220 °C.
TIP: Koláč můžete dochutit skořicovým cukrem a rozinkami.
Doba přípravy: 30 minut, dba pečení: 30 minut
Články odjinud