Pátek 18. září 2020
Svátek slaví Kryštof, zítra Zita
Jasno 18°C

Křehké rohlíčky

12. října 2009 | 13:02

Doba přípravy: 50 minut, doba pečení: 15 až 20 minut

Budete potřebovat (na 64 kusů):

500 g polohrubé mouky
1 kostku droždí
200 ml mléka
1 lžičku cukru krupice
3 lžíce cukru moučky
2 žloutky
půl balíčku prášku do pečiva
200 ml oleje
špetku soli
2 vejce na potření
olej na vymazání plechu
mouku na posypání desky

na makovou náplň:

200 g máku
200 g cukru
100 ml mléka (nebo vody)
nastrouhanou kůru z jednoho citronu
1 lžičku mleté skořice

na tvarohovou náplň:

250 g tvarohu
2 lžíce vanilkového pudinkového prášku
1 balíček vanilkového cukru
150 g cukru moučky
1 vejce
50 rozinek
šťávu z půlky citronu

Postup:

1. Do vlažného mléka vmíchejte lžičku cukru, krupice, rozdrobte droždí a počkejte, až kvásek vzejde. V míse smíchejte mouku s práškem do pečiva, cukr moučku, špetku soli, olej, žloutky a kvásek. Vypracujte hladké těsto a nechte krátce vykynout.

2. Mléko přiveďte k varu a rozpusťte v něm cukr. Mák umelte a spařte oslazeným mlékem v takovém množství, abyste získala snadno roztíratelnou náplň. Dochuťte citronovou kůrou a skořicí.

3. Do tvarohu vmíchejte vejce, vanilkový cukr a cukr moučku, pudinkový prášek a rozinky. Podle chuti přidejte citronovou šťávu a dobře promíchejte.

4. Těsto rozdělte na osm bochníčků, každý na pomoučené desce rozválejte a rozkrojte na osm trojúhelníků. Na širší část dejte dvě lžičky náplně a srolujte. Vytvarujte do tvaru rohlíčku a přendejte na plech vyložený pečicím papírem. Potřete rozšlehaným vejcem a upečte dozlatova.

Autor: archiv
Diskuse ke článku
.
Související články