Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Tradiční české makové buchty

ilustrační foto
12. října 2009 | 12:07

Budete potřebovat:

na kvásek:

200 ml mléka
2 lžíce cukru (krystalový nebo moučkový)
3/4 kostky kvasnic

na těsto:

1 kg hladké mouky
2 hrsti moučkového cukru
150 g tuku (nejlépe Hery)

na náplň:

200 g mletého máku
mléko
cukr
skořici
rum
badyán

Postup:


1. Cukr rozpusťte v mléce a lehce zahřejte (v mikrovlnné troubě 30 sekund), rozdrobte droždí a nechte kynout, dokud nevznikne z droždí "pěnová čepice", vysoká 1 až 2 cm.

2. Smíchejte suroviny na těsto a kvásek (tuk můžete rozehřát, lépe se sním pak pracuje). Vypracujte hladké těsto, nejlépe pomocí ručního šlehače s hnětacími metlami a nechte kynout, dokud těsto dvojnásobně nezvětší objem.

3. Mák povařte v mléce a přidejte cukr, vařte asi 25 minut, dokud nezměkne, nechte vychladnout a dochuťte mletou skořicí, rumem a drceným badyánem.

4. Po vykynutí rozdělte těsto na 15 přibližně stejně velkých kousků, z každého kousku na dlani vytvořte placičku a do ní umístěte makovou náplň. Kraje spojte a stlačte k sobě a touto stranou položte na vymaštěný pekáč, ze stran buchty ještě pomastěte, aby se po upečení neslepily.

5. Buchty pečte v troubě vyhřáté na 160 °C.

ZDROJ: Lucie Dubnová, čtenářka

 

Autor: archiv
Diskuse ke článku
.
Související články