Budete potřebovat:
na kvásek:
200 ml mléka
2 lžíce cukru (krystalový nebo moučkový)
3/4 kostky kvasnic
na těsto:
1 kg hladké mouky
2 hrsti moučkového cukru
150 g tuku (nejlépe Hery)
na náplň:
200 g mletého máku
mléko
cukr
skořici
rum
badyán
Postup:
1. Cukr rozpusťte v mléce a lehce zahřejte (v mikrovlnné troubě 30 sekund), rozdrobte droždí a nechte kynout, dokud nevznikne z droždí "pěnová čepice", vysoká 1 až 2 cm.
2. Smíchejte suroviny na těsto a kvásek (tuk můžete rozehřát, lépe se sním pak pracuje). Vypracujte hladké těsto, nejlépe pomocí ručního šlehače s hnětacími metlami a nechte kynout, dokud těsto dvojnásobně nezvětší objem.
3. Mák povařte v mléce a přidejte cukr, vařte asi 25 minut, dokud nezměkne, nechte vychladnout a dochuťte mletou skořicí, rumem a drceným badyánem.
4. Po vykynutí rozdělte těsto na 15 přibližně stejně velkých kousků, z každého kousku na dlani vytvořte placičku a do ní umístěte makovou náplň. Kraje spojte a stlačte k sobě a touto stranou položte na vymaštěný pekáč, ze stran buchty ještě pomastěte, aby se po upečení neslepily.
5. Buchty pečte v troubě vyhřáté na 160 °C.
ZDROJ: Lucie Dubnová, čtenářka