Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Tažený jablečný závin

Závin podáváme horký přímo z trouby, vlažný nebo i studený se šlehačkou nebo s vanilkovou omáčkou.
12. října 2009 | 11:24

Budete potřebovat:

Na těsto:

300 g hladké mouky
1 vejce
1 lžíce oleje
1 lžička rumu
špetka soli
vlažná voda dle potřeby
2 lžíce smetany na potření
moučkový cukr na posypání

na náplň:

1,2 kg jablek
150 g cukru
100 g másla
hrst strouhanky
2 lžíce rozinek
2 lžíce drcených jader vlašských ořechů
skořice

Postup:

1. Do prosáté mouky přidáme olej, vejce, špetku soli, rum a trochu teplé vody a zaděláme na hladké středně tuhé těsto, které dobře prohněteme, až se nelepí na ruce. Pak jej potřeme olejem, přiklopíme nahřátým kastrolem a necháme 30 minut odležet.

2. Potom je rozdělíme na dva díly, každý díl rozválíme na tenký plát, přeneseme na utěrku posypanou moukou a hřbety rukou jej rovnoměrně vytáhneme dotenka. Silnější okraje odkrojíme a těsto necháme asi 5 minut zaschnout.

3. Pak je pokropíme částí rozehřátého másla, posypeme strouhankou, na plátky nakrájenými oloupanými jablky, přidáme rozinky a nasekané ořechy, posypeme skořicí, podle potřeby osladíme a těsto s pomocí utěrky podélně zavineme. Okraje zahrneme dospodu, závin přeneseme na vymaštěný plech a potřeme zbylým máslem. Stejně připravíme i druhý závin.

4. Záviny pečeme v předem vyhřáté troubě dozlatova. Ke konci pečení je můžeme ještě potřít smetanou, dostanou lepší barvu. Před podáváním je nakrájíme a pocukrujeme. Příprava taženého závinu vyžaduje dost zkušeností a šikovnosti a zejména v začátcích i nemalou dávku trpělivosti.

Autor: archiv
Diskuse ke článku
.
Související články