Budete potřebovat (na formu s průměrem 28 cm):
Na těsto:
1 a tři čtvrtě hrnku hladké mouky
půl droždí
čtvrt hrnku vlažného mléka
čtvrt hrnku cukru krystal
150 g másla
špetku soli
Na makovou směs:
1 a čtvrt hrnku mléka
30 g másla
třetinu hrnku pšeničné krupice
dvě třetiny hrnku cukru krystal
1 lžíci rumu
Na tvarohovou směs:
2 žloutky
2 lžíce másla
čtvrtinu hrnku cukru krystal
1 balíček vanilkového cukru
2 lžíce mléka
300 g tvarohu
2 lžičky maizeny
šťávu a nastrouhanou kůru z 1 citronu
Kromě toho:
6 malých jablek
2 lžíce rozpuštěného másla
cukr moučku na posypání
Postup:
1. Na těsto rozmíchejte droždí v mléce. Do velké mísy dejte mouku, máslo, cukr, sůl, rozmíchané droždí a s pomocí elektrického šlehače vypracujte hladké těsto. Poté ho nechte na teplém místě 45 minut kynout.
2. Makovou směs připravte převařením mléka s máslem, za stálého míchání přidávejte krupici a na mírném ohni vařte pět minut. Dále přidejte mák, cukr a rum. Na tvarohovou směs vyšlehejte žloutky s máslem, cukrem krystal a vanilkovým cukrem. Přidejte mléko, tvaroh, maizenu, polovinu citronové šťávy a citronovou kůru.
3. Vykynuté těsto ještě jednou promíchejte na pomoučeném válu, rozválejte do kruhu a přendejte do vymaštěné formy. Nechte ještě krátce kynout. Oloupejte jablka, na povrchu je několikrát nařízněte a pokapejte zbylou citronovou šťávou. Makovou a tvarohovou směs střídavě vrstvěte na těsto (pomocí vidličky můžete vytvořit mramorový efekt).
4. Nahoru rozdělte jablka, mírně je zamáčkněte do těsta, potřete rozehřátým máslem. Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C asi 45 minut. Upečený vychladlý koláč posypejte cukrem moučkou.