Středa 4. října 2023
Svátek slaví František, zítra Eliška
Polojasno, déšť 26°C

Krémový dezert s brusinkami

Tento krásný dezert obsahuje snad vše, po čem by vaše chuťové buňky mohly zatoužit.
23. listopadu 2009 | 14:46

Doba přípravy: 35 minut, doba pečení: 25 minut

Budete potřebovat (na 16 kusů):

na těsto:
200 g másla
100 g cukru krystal
5 vajec
60 g oslazeného kakaa
250 g mletých lískových ořechů
1 lžičku maizeny
1 lžičku prášku do pečiva
hoblinky čokolády na ozdobu

na krém:
200 g brusinek (může být i kompot)
100 g cukru moučky
400 ml smetany ke šlehání
2 ztužovače šlehačky

Postup:
1. Troubu vyhřejte na 180 °C a plech vystelte pečicím papírem. Změklé máslo s cukrem vyšlehejte do pěny a po jednom přimíchejte vejce.

2. Kakao smíchejte s mletými ořechy, práškem do pečiva a maizenou. Sypkou směs vmíchejte k máslové.

3. Těsto rovnoměrně rozetřete na připravený plech a pečte asi 25 minut. Vychladlý korpus opatrně vyklopte z plechu a papír odstraňte.

4. Brusinky opláchněte a spolu s cukrem moučkou dejte do hrnce. Přiveďte k varu a vařte tři minuty, poté odstavte z ohně a nechte vychladnout.

5. Smetanu vyšlehejte se ztužovačem dotuha a vmíchejte brusinkovou směs. V případě, že používáte brusinkový kompot, před použitím ho sceďte. Smetanu poté rozdělte na čokoládový korpus, povrch uhlaďte a nechte v chladu tuhnout aspoň dvě hodiny. Zákusek nakrájejte na 16 kousků, posypejte hoblinkami čokolády a servírujte.

Autor: mif
Diskuse ke článku
.
Související články
Video se připravuje ...