Budete potřebovat (na 2 porce):
400 g čerstvých rajčat
100 ml olivového oleje
1 menší cibuli
2 stroužky česneku
půl svazku čerstvé bazalky
mořskou sůl
mletý pepř
parmazán nebo jiný tvrdý sýr na posypání
Postup:
Rajčata vařte několik minut v osolené vodě, vyjměte je, zchlaďte a oloupejte. Nakrájejte je na menší kousky. Česnek a cibuli zpěňte na oleji, přidejte několik natrhaných lístků bazalky. Když cibule zesklovatí, přidejte rajčata, osolte je a opepřete. Důkladně promíchejte. K omáčce po 45 minutách přidejte další natrhané lístky bazalky. Když se rajčata důkladně rozvaří, propasírujte je přes sítko do hrnce, dochuťte a ještě jednou je nechte na mírném ohni přejít varem. Omáčku, kterou hned nespotřebujete, můžete zmrazit. Těstoviny promíchejte s omáčkou a posypte sýrem.