Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Lepidla pro každý den - 2. díl

9. září 2008 | 10:20

Moderní chemie postupně vytlačuje většinu přírodních pojiv. Proč? Syntetická lepidla jsou univerzálnější a odolnější vůči vodě.

POZOR!
Většina syntetických lepidel obsahuje zdraví škodlivé látky, takže při práci dodržujte bezpečnostní předpisy.

Zdá se vám, že lepidla na syntetické bázi jsou docela běžná? Přitom to není zase tak dlouho, co se objevila poprvé. Teprve v polovině 20. století se začal dynamicky rozvíjet chemický průmysl. Polymerizace přivedla na trh první "umělé hmoty" – plasty a zároveň i látky, kterými se mohly spojovat. Není tedy divu, že se objevují stále nová syntetická lepidla, vývoj jde pořád kupředu. Ale i zavedené značky se proměňují, vzniká řada přípravků se speciálním určením a na druhé straně i produkty co nejuniverzálnější.



Přípravek s tradicí
Kdo z nás někdy neměl v ruce červenou tubu Kanagomu. Acetonová lepidla tohoto typu byla jedním z prvních kroků k vyšší kvalitě spojů. Dodnes má v domácnostech široké použití – lepí papír, látky, dřevo i některé tvrdé plasty. Modeláři mají raději jeho obdobu, lepidlo L 150, které se prodává v lahvičce s aplikačním nástavcem (podobně jako acetonové lepidlo Agama nebo Mr. Cement). Na co myslet? Acetonová lepidla nanášejte velmi tence. Zasychají za několik hodin a ztvrdnou na sklovitou hmotu, která by se ve větší vrstvě vydrolovala. Druhý problém je to, že do papíru a lehkého dřeva (balsy) tato pojiva snadno vsáknou. Proto byste měli pracovat rychle a pečlivě, stejně jako s plastem, kterému zase mírně rozrušují povrch, takže nesmíte umazat okolí spoje. Aceton obsahuje také například Chemoprén transparent, ovšem základní chemickou sloučeninou tohoto univerzálního lepidla na kov, gumu, kůži, koženku, korek, plsť, textil, měkčené PVC, pěnové materiály i dřevo je polyuretan. U lepidel, kde najdete jako bázi polychloropren, se vyvarujte při použití na měkčené plasty a polystyren, protože je poškozuje.

Herkules byl hrdina
To po dlouhé roky platilo i v oblasti drobných domácích oprav. Polyvinylacetátové lepidlo (PVA) tohoto jména se používá na papír, kůži, dřevo a dřevovláknité materiály i měkké plasty, jako je polystyren. Na stejné bázi, ale s větší specializací použití, se dnes na trhu nabízejí například lepidla UHU nebo tekuté bílé Kores Korfix. Jak vybrat správné? Záleží, zda potřebujete spojit dřevo v suchém, anebo ve vlhkém prostředí, tvrdé dřevo nebo dřevovláknité desky – vše najdete zvýrazněné na obalech. Potřebujete trvale pevný spoj? Pak sáhněte po lepidlech epoxidových. Použít je můžete na širokou škálu materiálů, dokonce některými lze lepit i umělé hmoty jinak prakticky neslepitelné, například polypropylen nebo polyetylen. Pro drobné opravy si asi vyberte univerzální epoxidové lepidlo (Pattex, UHU, Loctite, Hortex, UHU), hodí se na slepení rozbitého šálku stejně jako na utrženou podrážku. Potřebujete speciální vlastnosti, třeba kvalitní spoj ve vlhkém prostředí, pod vysokými teplotami, nebo naopak v mrazu? Pak volte speciální přípravek označený pro vámi požadované extrémní zatížení. Většina epoxidových lepidel je dvousložková – míchají se těsně před použitím.

 

DOPORUČUJEME

Čeho si všimnout
Na technické specifikaci výrobku uvedené na obalu najdete údaje: chemické složení, doporučení, jaké materiály konkrétním lepidlem spojovat, a na co naopak nefunguje. Dozvíte se i dobu zavadnutí a čas úplného vytvrdnutí. Hledejte ale také údaj o takzvané otevřené době – ne vždycky se vám podaří lepené plochy dobře srovnat, sklouznout mohou i při přitisknutí na sebe. Otevřená doba vám napoví, jak dlouho můžete ještě provádět korekce, aniž by utrpěla kvalita spojení.

Za vteřinu hotovo
Doba si žádá rychlost i v lepení. Vteřinová lepidla využívají vlastnosti své báze – kyanoakrylátu – urychlující proces tvrdnutí. Co je důležité, aby vše pevně a trvale drželo pohromadě? Určitě teplota prostředí, ale také velikost spáry, vlhkost, styk s mastnotami a především sám materiál. Jsou oba kusy ze stejného materiálu, nebo budete spojovat třeba gumu a kov? Podle toho zvolte buď jednoduché univerzální, nebo speciální na různé materiály až po problematické plasty (polyetylen, teflon). Většina velkých výrobců (3M, Loctite, Conock CA, UHU) nabízí celou škálu vteřinových lepidel. Při použití pozor na slepení prstů, abyste nemuseli k lékaři!

Lepidlo Super Attak Glass vám slepí vaši rozbitou skleničku.
Autor: archiv firem Henkel, 3M, Smart Model.cz

Super silák
Cesta vedla k postupné specializaci, ale nyní se obrátila zase zpět k univerzálnosti použití. Syntetická lepidla nové generace použijete na porcelán, keramiku, kovy, dřevo, sklo, kůže, plasty, pěnové materiály, papír, a to i při spojování materiálů odlišných vlastností. Co udrží? Skutečným rekordmanem je UHU Alleskleber Super Strong and Safe. Lepidlo je zapsáno v Guinnessově knize rekordů. Nejtěžší předmět zvednutý s jeho pomocí je Ford Pick Up Truck o váze 4140 kg. Čtyřtunové vozidlo viselo hodinu zvednuté na jeřábu, zavěšené za dva ocelové válce o průměru 7 cm, vzájemně slepené 9 kapkami běžně dostupného lepidla UHU Alleskleber Super Strong & Safe. Rekordu se dosáhlo 11. 10. 2007 v německém Bühlu.

NA DEKOROVÁNÍ

3M Spray Mount (Expomarket)
Aerosolové lepidlo – přilepené objekty (papír, fotografie) můžete několikrát přemístit.

Množství: 400 ml
Báze: epoxidová
Použití: rozstřikuje jemný film
Cena: 474 Kč

NA ZATEPLOVÁNÍ

Ceresit CT 84 (Distrimo)
Lepí polystyren na studené materiály (cihly, panely, beton).

Množství: 750 ml
Báze: polyuretanová
Použití: aplikuje se speciální pistolí
Cena: 191 Kč

NA SKLO (Alfa Office)

Super Attak Glass
Lepí jakékoliv sklo na sklo i na kov, vytváří neviditelný průhledný spoj.

Množství: 3 g
Báze: kyanoakrylátová
Použití: aplikátor je součástí balení
Cena: 89 Kč

NA PLASTOVÉ MODELY (Smart Model)

Mr. Cement
Můžete ho použít na veškeré plasty .

Množství: 25 ml
Báze: acetonová
Použití: nanáší se štětečkem
Cena: 65 Kč

Autor: Gabriela Koulová
Související články