Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Jak hospodaří s penězi ženy, které mají hluboko do kapsy? Víme, jak se dá vyjít i s málem

Vyjít se dá i s pětistovkou na týden. Zkuste to.
3. ledna 2020 | 06:00

Vánoce a konec roku většině z nás provětrají peněženky a leden pak bývá tradičně trochu skromnější měsíc. Jenže někdy se dostaneme do skutečně bezradné situace a nevíme, jak peníze rozpočítat, aby nám stačily. Máme pro vás několik užitečných rad a tipů a také jsme se zeptali, jak s omezenými financemi hospodaří samoživitelka se dvěma dětmi a podnikatelka před šedesátkou.

Nejen po Vánocích žije „od výplaty k výplatě“ plus minus třetina obyvatel České republiky. Jinými slovy, tři miliony Čechů každý měsíc řeší, jak vyjít s penězi do příští výplaty. Každý další výdaj je doslova velká čára přes rozpočet. Leckdo si peníze půjčuje, ale to není ideální řešení. Když vložíte trochu snahy do toho, jak vytvořit rozpočet, překvapí vás, že je to jednodušší, než se možná na první pohled zdá.

Nejdříve si udělejte přehled o financích

Kontrolu nad rodinným rozpočtem získáte jen tehdy, budete-li o něm mít dokonalý přehled. Nestačí vědět, kolik vyděláváte, stejně důležité je znát i to, kolik utratíte – a především za co.

Napište si na velký papír do dvou sloupců příjmy na jedné straně a pravidelné výdaje na straně druhé. Kolik vás přesně stojí nájem bytu, dojíždění do práce, kolik obvykle utratíte za jídlo? Možná se vám to zdá jako úplná samozřejmost, ale divili byste se. Většina z nás má o těchto údajích jen přibližné představy. Když je nicméně budete znát na korunu přesně, bude celé plánování výrazně jednodušší.

Pečlivě plánujte, za co utratíte

Když budete úplně zorientovaní v příjmech i výdajích, bude se vám lépe plánovat. I to, co přichází mimo rozpočet, třeba letní dovolená, nákup zimního oblečení nebo daně (to v případě, že jste živnostník).

Pokud budete například vědět, že za pár měsíců budete muset koupit novou pračku, dokážete si snadno spočítat, kdy na ni budete mít. Snažte se mít sepsané také mimořádné výdaje (malování, škola v přírodě a podobně) i s předběžným termínem.

Dávejte si peníze stranou

Je jasné, že to není vždycky jednoduché, ale když například dostanete v práci odměny nebo vám k narozeninám či svátku dá někdo z příbuzných peníze „na přilepšenou“, schovejte si je stranou. I padesát korun týdně vám pomůže

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Autor: Hana Vítková