Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Nechutný sexismus rádia: České olympioničky vyhrávají jen díky mužům

Ester Ledecká se svou zlatou medailí ze super-G
19. února 2018 | 13:30

Člověk by čekal, že po kampaních, jako jsou #metoo a #timesup, se v médiích už nedočkáme zjevného sexismu. Chyba lávky! Hitrádio City si z nějaké (ne)rovnosti pohlaví hlavu nedělá a klidně připisuje zásluhy za úspěch českých olympioniček jejich trenérům. Ať už to myslí vážně nebo jen jako takový "bernardovský" vtípek, je to za hranou, nevkusné a trapné.

Sociálními sítěmi a médii zní obdiv českým sportovkyním, které na právě probíhajících zimních olympijských hrách v korejském Pchjongčchangu vyhrávají jednu medaili za druhou. Zvláštní pozornost pak patří Ester Ledecké, která si s trochou nadsázky jen tak "odskočila" na superobří slalom a porazila obhájkyni zlata ze Soči Rakušanku Annu Veithovou.

Životní závod ale zajela také bronzová rychlobruslařka Kateřina Erbanová, medaile vybojovaly i snowboardistka Eva Samková, biatlonistka Veronika Vítková a rychlobruslařka Martina Sáblíková. Zatímco celý svět jim tleská, Hitrádio City se na svém facebookovém profilu rozhodlo jít jiným směrem:

"Ano, možná je pět ze šesti českých medailistů v Koreji ženského pohlaví. Ale všechny ty holky mají mužské trenéry! A to je historický úkol nás, českých mužů. Trénovat naše holky, ukazovat jim směr a v pravý čas přivést na vrchol. V tom jsme nejlepší na světě," zveřejnili na své oficiální facebookové stránce.

..
Autor: Hitrádio City

"Naše holky", jak je správce sociálních sítí tohoto rádia familiérně nazývá, jsou sice dobré a získávají medaile, ale nikdo by neměl zapomenout, že bez "českých mužů" v podobě jejich trenérů by nebyly nic. Navíc ti mužští trenéři je umí také "v pravý čas přivést na vrchol", dodává rádio debilní dvojsmysl, jako by ono sdělení nebylo dost příšerné samo o sobě.

Ať už to Hitrádio City myslelo vážně nebo jako ironii, je to humor uslintaný, bezzubý a trapný. Obzvlášť ve světle nálady ve společnosti, která si připomíná, že je to teprve sto let, co mají ženy volební právo a že se stále musí prát o rovné možnosti a příležitosti.

Smutné na celé situaci také je, že podle statistik je Hitrádio City dominantní jedničkou na trhu u žen ve věkové skupině 20 až 39 let. Je tedy naprosto nepochopitelné, že vyjadřuje právě tyto postoje a nebojí se poštvat si proti sobě nejsilněji zastoupenou základnu svých posluchaček.

Naštěstí se v komentářích pod tímto nechutným postem ukázalo, že i česká společnost naznala, že je čas skončit se sexismem. Teď by k tomu mělo dojít ještě Hitrádio City a veřejně se českým olympioničkám omluvit. Pouze smazat příspěvek ze svého facebooku totiž rozhodně nestačí!

před obhájkyní zlata ze Soči Rakušankou Annou Veithovou

Více na https://isport.blesk.cz/clanek/ostatni-olympijske-hry-zoh-pchjongcchang-2018/326971/zoh-2018-souhrn-9-dne-cesky-dostaly-medaile-zlato-berou-i-slovaci.html
Autor: Brigita Zemen