Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Modro-černé, nebo bílo-zlaté šaty? Oboje bojují proti násilí na ženách

9. března 2015 | 06:00

Určitě znáte fotku šatů, která minulý týden obletěla celý svět. Doma, v redakci i s kamarádkami na kávě jsme vášnivě řešily, jestli jsou bílé a zlaté, nebo černé a modré. Jenomže – ono je to vlastně úplně jedno. Teď pomáhají bojovat s domácím násilím. 

Kdo o "těch šatech" neslyšel, jako by v posledních pár dnech nežil na této planetě. "Záhadná" fotka se stala doslova virálem a obletěla všechny sociální sítě.

Na Twitteru ji komentovaly celebrity jako Kim Kardashian, Taylor Swift, Lady Gaga nebo Miley Cyrus, a našel se dokonce muž, který si obrázek šatů nechal vytetovat na nohu (neptejte se nás, co jej k tomu vedlo).

Jedna reakce na problematiku modro-černých, nebo bílo-zlatých šatů ale vysoce přesahuje všechny ostatní a ukazuje, že na tom, jakou barvu šatů vidíte, vlastně vůbec nezáleží.

Jakou barvu šatů vidíte? Modro-černou, nebo bílo-zlatou?
Autor: facebook.com

Jihoafrická Armáda spásy totiž dokázala pouhý týden poté, co se "ty šaty" objevily na internetu, vystoupit s kampaní proti domácímu násilí, která si jako hlavní téma zvolila právě tyto šaty. Naprosto skvěle tak využili posedlosti kolem barvy šatů k tomu, aby upozornili na daleko závažnější problém, než je to, jakým způsobem je váš mozek schopen rozlišovat barevné spektrum.

Armáda spásy pomocí šatů upozorňuje na problematiku domácího násilí na ženách.
Autor: http://www.salvationarmy.org.za/

Titulek na fotce, na které je žena v bílo-zlatých šatech nápadně připomínajících ty z původní fotografie pokrytá modřinami a s natrženým rtem, se nás ptá: "Proč je tak těžké vidět černou a modrou?" Přičemž malým písmem je pod otázkou napsáno alarmující sdělení, že každá šestá žena v Jižní Africe se potká s domácím násilím a že jediná iluze, kterou zažíváme, je domněnka, že to byla jejich volba.

Jihoafrická Armáda spásy využila diskutovaných šatů, aby upozornila na problematiku domácího násilí na ženách.
Autor: http://www.salvationarmy.org.za/

Odpovědí na otázku je opět fotografie, na které je obličej zbité ženy, která se své modřiny snaží skrýt pomocí make-upu, který doplňuje popisek: "Protože ji zakrývají bílou a zlatou." Celá kampaň se tak snaží upozornit nejen na to, jaké procento žen je vystavováno domácímu násilí, ale také na skutečnost, že jen menšina z nich ho nahlásí, a přímo vybízí k tomu, abyste Armádu spásy kontaktovali, pokud jste obětí domácího násilí nebo pokud někoho takového máte ve svém okolí.

Jihoafrické Armádě spásy se zkrátka podařilo vytvořit z úsměvné banality opravdu silnou kampaň, která si zaslouží obletět svět internetu alespoň zpoloviny tak, jako se to povedlo původní fotografii. A my jsme hrdé, že jim v tom můžeme pomoci.

Autor: brig