Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Vánoční prázdniny začínají: Co musíte o svátcích vidět v televizi

  • 20. prosince 2014 | 06:00

    Stejně jako si neumíme vánoční svátky představit bez všudypřítomné vůně vanilky, jehličí, smaženého kapra a bramborového salátu, nedokážeme ani žít bez všech těch pohádek a romantických filmů, které nás zahřejí u srdíčka. Prozradíme vám, na co se letos můžete těšit.

  • PREMIÉRA: Křídla Vánoc

    Křídla Vánoc
    Autor: archiv ČT
    ČT1, neděle 21. 12., 20.00 hod.

     

    Zimní příběh o splněných přáních. O naději v nás...

     

    Velká část filmu se odehrává v nákupním centru v čase Vánoc. Prolnou se tu příběhy čtyř přátel, kteří zde pracují. Jedním je optik Tomáš (Richard Krajčo). Vystudovaný oční lékař má rád volnost a ženy, žije v obytném přívěsu na poli nedaleko obchodního centra, kolem obydlí se prohání jeho kůň. Hezká Nina (Vica Kerekes) balí dárky ve stánku a provokuje výstředním oblékáním i přidrzlou otevřeností. Jejím krédem je nemilovat, aby nemohla být zraňována. Ráďa (David Novotný), nejstarší z přátel, pracuje v supermarketu jako manažer prodeje a bydlí s početnou rodinou v malém bytě. I když ji má rád, někdy by nejradši od toho chaosu utekl někam daleko. Zajíc (Jakub Prachař), čerstvě vystudovaný herec, marně obchází castingy a vlastně málokdo ví, jak se doopravdy jmenuje. Všichni ho vnímají v kostýmu ušáka, který rozdává dětem balonky.

     

    Každý z našich přátel má své touhy a sny a právě Vánoce jsou časem, kdy se mohou plnit. Dejme šanci zázrakům! Copak se pohádky nemohou žít?

  • Pyšná princezna

    Pyšná princezna
    Autor: Foto Blesk – Martin Mithofer a reprofoto
    Prima, neděle 21. 12., 20.15 hod.

     

    První československá filmová pohádka pro děti natočená v roce 1952 podle jedné z nejkrásnějších pohádek Boženy Němcové Potrestaná pýcha.

     

    Krásná, ale velmi pyšná princezna Krasomila (Alena Vránová), dcera vladaře Půlnočního království, se odmítne provdat za šlechetného krále Miroslava (Vladimír Ráž), který se uchází o její ruku. Ten se však vydá do jejího rodného království a v přestrojení působí na zámku coby zahradník. Princezna se do něj zamiluje a pod jeho vlivem se postupně zbavuje všech rozmarů. Oba milenci společně uprchnou, ale královští poslové je zakrátko dostihnou. Napravená Krasomila tak zároveň odhalí i zahradníkovu pravou totožnost a nakonec přijímá nabídku k sňatku.

  • Láska nebeská

    Láska nebeská
    Autor: profimedia.cz
    Prima, pondělí 22. 12., 20.15 hod.

     

    Romantická komedie ve stylu filmů Čtyři svatby a jeden pohřeb, Notting Hill a Deník Bridget Jonesové.

     

    Veleúspěšný hit se skvostným hvězdným obsazením a hutným soundtrackem vtipně odhaluje milostná i nemilostná vzplanutí a ochladnutí v období vánočních svátků. Milenci a milenky, manželé a manželky, tátové a synové, rockové hvězdy a jejich manažeři – ti všichni prožívají ne jednu velkou Lásku nebeskou, ale hned deset dalších podob lásky.

     

    Láska nebeská vás zavede do současného předvánočního Londýna, kde se odehraje příběh skládající se z mnoha nádherných milostných historek – někdy romantických, někdy smutných, někdy pošetilých. Žádná nepostrádá svůj osobitý humor.

     

    Všude, kam se podíváte, způsobuje láska chaos. Od nově jmenovaného ministerského předsedy, který se zamiluje 30 vteřin poté, co vejde do úřadu na Downing Street, až po smolařského prodavače sendvičů, který nemá s dívkami ve Velké Británii prostě štěstí, a raději proto odjíždí do Wisconsinu; od spisovatele, který dostal košem a vypaří se do jižní Francie utěšit své bolavé srdce, až po stárnoucí rockovou hvězdu, která se snaží o comeback za každou cenu; od nevěsty, které dělá starosti nejlepší přítel jejího muže, až po ženu, které dělá starosti její manžel; od chlapce, který se zakoukal do nejkrásnější dívky ve škole, až po jeho nevlastního otce, který se zakoukal do Claudie Schiffer.

     

    Tyto londýnské životy a lásky se setkají, smísí a nakonec vše vyvrcholí na Štědrý večer s romantickými, dráždivými a komickými důsledky pro všechny zúčastněné.

  • Anděl Páně

    Anděl Páně
    Autor: Blesk - archiv
    ČT1, úterý 23. 12., 20.00 hod.

     

    Filmová pohádková komedie režiséra Jiřího Stracha.

     

    Je časné ráno, den před Štědrým dnem, a celé nebe se chystá na velkolepé oslavy Ježíškových narozenin. Panna Marie (Klára Issová) se svatou Veronikou (Veronika Žilková) pečou hory cukroví, Tři králové chystají dort a sbor andílků nacvičuje koledy. Jen jeden anděl jako by tu byl navíc a jako by se každému jen pletl pod nohy – Petronel (Ivan Trojan), paličatý nešika a přetrhdílo. Na co sáhne, to zkazí, ale přitom nikdy nepřizná svou chybu. Zakrátko si proti sobě poštve všechny svaté. Jediný, kdo má s Petronelem ještě trpělivost, je sám Pán Bůh (Jiří Bartoška), ale i toho Petronel nakonec urazí. Za trest je poslán na pozemský svět, aby napravil jediného hříšníka, jinak na Štědrý den skončí jako padlý anděl v pekle. Vyděšený Petronel, proměněný v žebráka, odchází mezi smrtelníky, o jejichž životě nemá ani potuchy. Průvodcem je mu poťouchlý čert Uriáš (Jiří Dvořák), který se náramně dobře baví na Petronelův účet. Petronel bloudí zasněženým krajem a pokouší se najít si svého hříšníka, kterému by napravil hlavu. Nemá však nejmenší ponětí o lidských přáních, touhách, starostech a láskách.

  • PREMIÉRA: Princezna a písař

    Princezna a písař
    Autor: archiv ČT

     

    ČT1, středa 24. 12., 19.00 hod.

    Klasická pohádka vyprávěná s humorem a s hrdiny, kteří vám budu blízcí. 

    Královský písař Janek a princezna Amálka myslí hlavně na různé legrácky a vylomeniny. Na hradě se chystá slavnost a vše se zdá zalité sluncem. Právě v tu chvíli se ale objeví temný mrak v podobě tří bohatých návštěvníků v čele s urozeným panem Dietrichem. Podivná krádež jejich truhlice plné drahých kamenů, ze které je obviněn Janek, uvede události do pohybu. Janek, aby si zachránil život, musí zmizet. Amálka, jejíž ruku si nárokuje Dietrich jako náhradu za ukradený poklad, ho brzy následuje. Společně musí najít pravého viníka loupeže, jejíž kořeny sahají hluboko do minulosti, odhalit záhadu tajemného znamení na Dietrichově paži i napravit jednu dávnou křivdu. Přitom oba zjišťují, že jsou si čím dál tím bližší, a láska na sebe nenechá dlouho čekat. Jenomže pronásledovatelé jsou jim v patách.

    Premiéru dobrodružné romantické pohádky Princezna a písař si budete moci vychutnat přímo při štědrovečerní večeři.

  • Tři oříšky pro Popelku

    V Česku i v Německu není slavnější pohádková dvojice než Popelka a její princ.
    Autor: archiv Blesku
    TV Prima, středa 24. 12., 20.15 hod.

    Úspěšná česko-německá filmová pohádka z roku 1973 režiséra Václava Vorlíčka, v hlavních rolích s Libuší Šafránkovou jako Popelkou a Pavlem Trávníčkem jako princem.

    Popelka je milé hodné děvče bez matky a posléze i bez otce, který ji nechá napospas své druhé ženě a její dceři. Obě nemají Popelku rády a mimo jiné se jí snaží všemožně zabránit v tom, aby se zúčastnila plesu, na kterém si má tamní princ konečně najít nevěstu. Osud však Popelce přeje více než obě zlé ženy...

  • PREMIÉRA: Přijde letos Ježíšek?

    Přijde letos Ježíšek?
    Autor: archiv ČT
    TV NOVA, středa 24. 12., 20.15 hod.

     

    Na Štědrý den si můžete vychutnat premiéru očekávaného romantického filmu Přijde letos Ježíšek? s hvězdným obsazením. V příběhu o dvou rodinách, které se o Vánocích rozhodnou věřit na zázraky, se kromě Libuše Šafránkové a Josefa Abrháma objeví i Václav Postránecký, Pavel Kříž a řada dalších výborných českých i zahraničních herců.

     

    Vánoční čas umí přinášet podivuhodné příběhy, vtipné historky i nostalgii. Přijde letos Ježíšek? je příběh dvou rodin, které se rozhodly, že Vánoce jsou prostě od toho, aby se konaly dobré skutky, přání se plnila za každou cenu a aby na zázraky věřily nejen děti. Šarmantní šedesátník José (Josef Abrhám) se vrací po třiceti letech z emigrace v Mexiku do rodné Prahy. Podlehne totiž naléhání  své mexické manželky Dolores. Ta věří, že pro jejich dceru Penélope, která se marně snaží otěhotnět, je poslední nadějí zázrak, který by v předvánočním čase mohlo splnit slavné Pražské jezulátko. José má z návratu obavy, protože moc dobře ví, že by mu mohl přinést nečekaná překvapení. Ta mají podobu jeho dávného kamaráda Rudy (Václav Postránecký), který všemi rád manipuluje, ale hlavně jeho bývalé lásky Květy (Libuše Šafránková) a její velké, osobité rodiny, v čele s jejím synem Michalem (Igor Chmela). Rodné místo Josému připraví řadu svízelných situací. Bude potřebovat nadhled a všechen svůj smysl pro nápaditá řešení, aby se z malérů všichni dostali. Nakonec se ale ukáže, že i každý z členů Josého rodiny skrývá své tajemství a že v Praze je kromě legendárního Pražského jezulátka i řada dalších bytostí, které jsou schopné konat zázraky.

  • PREMIÉRA: Kdyby byly ryby

    Kdyby byly ryby
    Autor: Rostislav Simek
    ČT1, čtvrtek 25. 12., 20.00 hod.

     

    Nová česká pohádka o tom, jak je důležité mít svého rybodlaka, a taky o tom, jak překonat osudovou kletbu i kouzla, která je snadné zneužít.

     

    Království tří rybníků postihla zlá kletba. Nadsmyslné bytosti odčarovaly ze zdejších rybníků všechny ryby, aby vytrestaly domýšlivého krále Boleslava. Jenže tento trest se obrátil především proti poddaným. Zmizení ryb, hlavního domácího produktu, je zbavilo tradiční možnosti obživy a zlikvidovalo jejich živnosti. Svou nespokojenost dávají stále hlasitěji najevo.

     

    I uvnitř královské rodiny se zahušťují vztahy. Králova dcera, princezna Lidunka, má úplně jinou představu o životě než její macecha. Chce navazovat na tradiční úlohu, kterou mladé ženy v tomto království vždy naplňovaly, ale stává se jednou z hlavních postav dění, v němž se o své místo na výsluní přetahuje několik vychytralých podvodníků. Nejvíc podfukář a zloděj Nikdáš, který nadsmyslným bytostem ukradl kouzelný proutek a má najednou v rukou velkou moc. V pravý čas se ale objeví mladý rybář Ludvík. Bude to právě on, kdo překoná kletbu, zachrání království a získá ruku princezny?

  • Notting Hill

    Notting Hill
    Autor: Profimedia.cz
    TV Prima, pátek 26. 12., 21.55 hod.

     

    Britská romantická komedie z roku 1999, která se odehrává v londýnské městské části Notting Hill, s Julií Roberts a Hughem Grantem v hlavní roli.

     

    Jedná se o jemnou situační komedii plnou nečekaných zápletek a dějových zvratů. Zatímco ona je slavná hollywoodská hvězda a celý svět jí leží u nohou, on má malou prodejnu knih v malebné londýnské čtvrti. Anna Scottová, herečka, která do Anglie přijela na premiéru svého nového filmu, zajde do krámku nesmělého Williama zcela náhodou. Z oboustranného zájmu však začne klíčit vztah, který nutně musí projít zatěžkávací zkouškou. Ale někdy i dva lidé ze zcela odlišných světů mohou najít společnou cestu životem.

  • Mrazík

    1898251:gallery:true:trueTV NOVA, neděle 28. 12., 20.20 hod.

     

    Legendární ruská pohádka o pracovité Nastěnce, statečném, ale samolibém Ivanovi a lásce, která si poradí se zlou macechou stejně jako s mrazivým kouzlem berly Mrazilky.

     

    Bylo nebylo, žil kdysi stařeček, který měl hodnou a pracovitou dceru Nastěnku, jenže si vzal za ženu zlou, která je oba týrala stejně jako její rozmazlená dcera Marfuša. A protože Marfuša příliš krásy nepobrala, o to víc macecha nenáviděla půvabnou Nastěnku a přemýšlela, jak se jí zbavit, až ji nakonec jedné kruté zimy do lesa vyhnala a doufala, že tam zmrzne nebo ji vlci sežerou. V lese naštěstí pečoval o zasněžené stromy kouzelný Mrazík, strážce zimního lesa, car metelice a bouře. A ten, protože byl spravedlivý, pomohl Nastěnce a postaral se o ni. A ve stejný čas, ovšem na jiném místě zas, vydal se do světa pohledný silák Ivan. Loupežníky přemohl, s Ježibabou si poradil, ale Dědečka Hříbečka urazil, takže se stal medvědem a musel konat dobré skutky, aby získal zpět svou lidskou tvář. Však to všechno dobře znáte, vždyť s touhle pohádkou se na televizních obrazovkách setkáváte rok co rok už více než třicet let.

Klíčová slova:  vánoce, televize, televizní program
Diskuse ke článku
.