Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Pozor, dnes v noci se mění čas! Jak nás to ovlivní?

Konec letního času nás čeká v noci ze soboty na neděli
28. října 2023 | 05:00

Jen málokoho nechává v klidu. Někoho změna času vykolejí méně, druhého na několik dní i týdnů. Pokud je to i váš případ, víme, jak se s tím popasovat.

Konec letního času, který nás v roce 2023 čeká v noci ze soboty 28. října na neděli  29. října (hodinky a hodiny posuňte ve 3.00 o hodinu zpět, na 2.00), je tou příjemnější změnou. Budeme spát déle a vrátíme se vlastně do kolejí, které jsou pro mnohé z nás přirozenější.

Zimní čas nás dokáže rozhodit. Jak tomu předejít?

Což ale neznamená, že z toho někteří z nás nebudou rozhození – klidně i na několik dní, či dokonce týdnů. Občas tělu zkrátka trvá, než se jeho vlastní hodiny přenastaví. Co vám může pomoci k tomu, abyste takovou změnu zvládli s co nejmenšími potížemi?

1. Hýbejte se

Zpočátku je dobré nechat tělo spát a vstávat, jak by rádo. Tedy tak, abyste zvládli pochopitelně práci. I proto probíhají změny času vždy o víkendech. Nahodit nový biorytmus pomáhá podle odborníků třeba pohyb. Fyzická činnost, jako jsou třeba dlouhé procházky nebo běh, vás unaví. Navíc někteří vědci tvrdí, že taková aktivita podporuje v mozku uvolňování serotoninu i jiných neuropřenašečů, které umějí změnit i vaše vnitřní biologické hodiny.

2. Dejte si bylinky

Pokud třeba obecně trpíte špatným spánkem nebo vás jakýkoli drobný výkyv rozhodí, zkuste vynechat alkohol a dát si na dobrou noc meduňkový čaj, kapky kozlíku lékařského nebo i klasické teplé mléko s medem.

3. Běžte na vzduch

Čerstvý vzduch a pobyt na něm vás také dokážou příjemně unavit. Navíc pobyt na světle, případně dokonce ještě i na slunci tělu nesmírně prospívá. A na vnitřní biorytmus působí jako balzám. Zkuste být venku aspoň dvě hodiny denně a uvidíte, jak se brzy vaše tělo se změnou času srovná.

4. Šetřete se

Ať tak či onak, snažte se změnu času akceptovat také tím, že si na sebe nebudete nakládat hodně povinností. Přece jen je to změna, která vaše zdraví a duševní pohodu ovlivní. Buďte na sebe hodní a dejte tělu čas, aby si zvyklo.

Autor: red
Video se připravuje ...