Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Zataženo, déšť 16°C

Je pozitivní myšlení blbost nebo zázrak? Zeptali jsme se odborníků

Věříte na pozitivní myšlení?
12. března 2014 | 13:00

Určitě každý z nás někdy slyšel pojem "pozitivní myšlení". Podle některých je to lék na všechno, druzí tvrdí, že je to holý nesmysl. Jak to tedy vlastně je?

Chcete být šťastná? Myslete pozitivně! Chcete být zdravá a krásná? Myslete pozitivně! Chcete dosáhnout pracovních úspěchů? Myslete pozitivně! Tohle na nás křičí ze všech stran. Ale, co se vlastně skrývá pod tímto pojmem, který je pro mnoho lidí zázračným lékem na cokoli a jiní ho zase odsuzují? Opravdu stačí myslet pozitivně a všechno bude takové, jaké si přejeme?

Pozitivní myšlení škodí

Jeden velmi zajímavý pokus napovídá tomu, že pozitivní myšlení nemá žádné blahodárné účinky, které ovlivní naší budoucnost. Dva neměčtí vědci poprosili celkem dvaaosmdesát studentů vysoké školy, aby nakeslili jakýkoli obraz. O dva roky později s testovanou skupinou opět navázali kontakt a zjišťovali, jak se jejich životy změnily. Ukázalo se, že ti, kteří namalovali něco pozitivního, co vycházelo z jejich nitra, jsou ve většině případech neúspěšní, mají nižší platy a mnohem méně pracovních nabídek.

Podle některých odborníků je mnohem lepší popustit občas uzdu negativním emocím, než je v sobě zadržovat a nuceně předělávat na pozitivní. Naopak prý především díky vyrovnanosti budete spokojení na úspěšní, protože budete schopní si připust, že život není jen zalitý sluncem.

Dokáže pomoci

Psycholožka Mgr. Erika Benická, www.psychologieuorloje.cz
Autor: archiv
Naopak mnoho psychologů je toho názoru, že pozitivní myšlení rozhodně není nesmysl, ale ani všelék. Shodují se většinou na tom, že může být polovinou našeho úspěchu. Psycholožka Mgr. Erika Benická uvádí příklad: "Představte si běžce, který na startu myslí na to, že stejně prohraje. Naopak jeho soupeř zaměří svou pozornost na to, že všechno je možné. Komu se poběží lépe?" A dále dodává:" Pozitivní myšlení vám dodá více volnosti a hlavně upevní vaše psychické zdraví."

Podobný názor má i psychoterapeutka Mgr. Markéta Jarolímková, která je přesvědčena, že na pozitivním myšlení není vůbec nic špatného. "Může například velmi dobře posloužit jako nástroj, jak se vyrovnávat s běžnými denními těžkostmi, jak vidět na nejrůznějších složitých skutečnostech i to dobré a může nám pomoci v komunikaci s lidma, kdy díky pozitivnímu myšlení nejsme přednastaveni k tomu, abychom si o druhých mysleli, že nás chtějí podvést, využít nebo okrást."

Psychoterapeutka Mgr. Markéta Jarolímková
Autor: archiv

Stinné stránky

Ale jak se říká, všeho s mírou. Protože i něco jako pozitivní myšlení, může člověku velmi ublížit. "Pozitivitu je potřeba držet na uzdě. Podle mého názoru je důležité, aby tato technika byla jen naším pomocníkem a aby jsme se nesnažili ji zfanatizovat a podřídit jí celý svůj život. Technika by mohla lidem škodit hlavně ve chvíli, když by úplně ztratili kritické myšlení a tím by přestali vidět svět takový, jaký reálně je," upozorňuje na stinnou stránku Mgr. Markéta Jarolímková.

Psycholožka Dominika Kratochvílová, M.A
Autor: archiv

Na negativa přehanné pozitivty upozorňuje i psycholožka Dominika Kratochvílová, M.A: " Škodlivost vidím v tom, když je pozitivní myšlení využíváno ke změně vnější situace nebo chování někoho jiného. Tedy pokud žiju s partnerem, který mi soustavně ubližuje a já se soustředím na to, jak to bude krasné, až se jednou změní, tak mi pozitivní myšlení můze uškodit. Uchovavám se totiž ve vysněné iluzi, místo toho, abych situaci aktivně řešila."

A co vy? Věříte, že pozitivní myšlení je polovinou úspěchu nebo jste vůči němu spíše skeptičtí?